Cseréljek váltóolajat a Focusban?

2020.03.29. 09:40

Tisztelt Olajdoktor!

Nemrég vettem egy I. generációs, ismert előéletű benzines (1,6 Zetec 16 V) Ford Focust. Bosch szervizben átvizsgálták, motorikusan rendben van. Kérdeztem, hogy váltóolajat nem lenne-e érdemes cserélni (most 128 000 km-nél tart az autó)? Azt válaszolták, hogy a Ford egész élettartamot kiszolgáló váltóolajjal szereli ki az autóit, felesleges az olajcsere. Valóban létezik ilyen? Nem vagyok műszaki ember, de akkor is furán hangzik, szkeptikus vagyok.

Valóban nem kell ezzel foglalkoznom, vagy azért érdemes x kilométerenként cseréltetni a váltóolajat?

Válaszát köszönöm! Üdvözlettel Gergely

Kedves Gergely!

Sokan elvi okokból nem tudják elfogadni az élettartamkenést, mint koncepciót a közlekedési olajok kapcsán. Azzal érvelnek, hogy nincs örök életű olaj.

Ez igaz is, de az autó egyik alkatrésze sem örök életű, mégsincs minden egyes alkatrésznek előírva a rendszeres cseréje. A modern hajtóműolajok már elég hosszú életűek ahhoz, hogy ne kelljen automatikusan, bizonyos kilométer megtétele után feltétlenül cserélni őket.

Ez nem jelenti azt, hogy nem szabad cserélni, csak a csere általában feladja a leckét rendesen, mert nem könnyű a másodlagos piacon ilyen speciális olajokat találni.

Az autósboltok, szervizek általában nem tartják őket - mert nem kell cserélni, így nem nagyon keresik. Ezért aztán az átlag szerviz - tisztelet a kivételnek - örömmel löttyinti bele a hagyományos GL-4-es vagy GL-5-ös váltóolajat a speciális olaj helyett, "Jó lesz az!" felkiáltással. Ezzel aztán több kárt okoznak, mint hasznot.

Üdv, Olajdoki