Milyen olaj való egy régi szerszámgépbe?

2020.06.12. 08:45

Kedves Olajdoktor!

Tudom kérdésem kicsit szokatlan hiszen nem autós téma.

Kattintásra nagyobb lesz
Kattintásra nagyobb lesz

Rendelkezem otthon egy 1969-ből származó szerszámgéppel, amihez keresek elérhető kenőanyagokat. Annak idején a tervező az akkor elérhető olajokat választotta. Nem volt gond a mennyiséggel sem, akkoriban egy ipari üzem megrendelt 1-2 hordó olajat. Nekem egy feltöltéshez 2-3 liter elegendő, valamint hobbi jellegű használat esetén évente elég olajat cserélni. Eddig nem használtam a gépet. Az utolsó olajcsere több mint 15 éve volt. (Nálam 13 évet ált.)

Milyen általánosan elterjedt olajokkal tudnám helyettesíteni az előírásnak szereplőeket? Mellékelem a gépkönyv vonatkozó lapját. Az ott megadott Engler fok átszámításában talán tud segíteni.

Köszönettel, Vilmos

Tisztelt Vilmos!

Bármilyen furcsa, bátran megpróbálhat egy 32-es HLP szintű hidraulikaolajat. Ezekben EP adalék is van és a viszkozitás értékek e-körül vannak. Fontos a korróziógátlás is, de ezzel sem lesz gond és ez elérhető viszonylag egyszerűen bárhol.

Üdvözlettel: Olajdoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.