Bevizsgáltatnám az olajat

2020.09.29. 18:20

Tisztelt Olajdoki!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e lehetőségem bevizsgáltatni az autómban (használatban) lévő motorolajat. Úgy gondolom, hogy egy átfogó diagnosztika sok információt szolgáltatna a motor állapotáról, illetve a csereperiódus belövéséhez is segítség lenne, főleg, ha valamiért az rövidebbé válna, mint a 10 ezer km/1 év.

Kereséssel megtaláltam a MOL LubCheck/WearCheck szolgáltatását, de itt láthatóan nem állnak szóba „mezei” autóssal, inkább flották, nagyobb cégek lehetnek a célcsoportjuk, pl. az árra vonatkozóan sem találtam semmit.  Előre is köszönöm szíves tájékoztatását, ha van tapasztalata a témában! (hol, mennyiért lehet bevizsgálást/elemzést/diagnosztikát készíttetni)

Köszönettel és üdvözlettel, W. István

Kedves István!

Szívemhez szóló témát pendített meg! Fáradtolaj diagnosztika tárgyban írtam a diplomamunkámat.

Jól gondolja. Egy ilyen labor eredmény jól leírja elsősorban a motorolaj állapotát, de lehet következtetni a motor állapotára is. Igaz ez utóbbi korlátozott információkat hordoz, de bizony vannak összefüggések. Azt is jól látja, hogy ez azért nem gyakori szolgáltatás az utcai autós számára. Főleg a teherfuvarozásban, és leginkább az iparban használatos dologról van szó. De pl. a gázmotoroknál nincs enélkül üzemelés. Drága szolgáltatásról van egyébként szó. 20 000 ft (+) körüli összegről szokott szó lenni.

Azt javasolnám, hogy forduljon az autószerelőjéhez aki biztosan kapcsolatban áll valamelyik olajtársasággal mint beszállítóval. Rajta keresztül nem lehetetlen. Esetleg megkereshet egy kenőanyag importőrt is. Ez lenne az egyik fele a válaszomnak.

A másik felében azonban azt mondanám, hogy 10 000 km-nél ön tökéletes kondíciókat fog látni egy személyautóban, ebben szinte biztos vagyok. (Ha az autó is rendben van és nincs a motorolajban mondjuk hűtőfolyadék vagy túl sok üzemanyag). Ezért azt gondolom, hogy az érdekességen túl ezzel nem érdemes foglalkozni egy személyautó esetében. A csereperiódust a gyártó megadja. Ezért kár lehet sokat költenie. Van esetleg valami konkrét oka a szándékának?

Üdv.: Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.