Motorolaj-vadászat a Mustanghoz

2022.06.01. 10:24

Tisztelt Olajdoktor!

Egy, a családban nagy becsben tartott, 2008-as Ford Mustang GT (4.6L 3V V8) típusú gépjárműhöz keresek megfelelő motorolajat. Mivel eddig minden szerviz/szerelő más és más olajat ajánlott, töltött a járműbe (akár a gyári ajánlástól eltérőt is), szeretnék tisztán látni a dologgal kapcsolatban.

A kézikönyv - szerintem - egyértelműen fogalmaz: a WSS-M2C 930-A gyártói specifikációnak megfelelő olajat ír elő (gyárilag Motorcraft SAE 5W-20 Premium Synthetic Blend, ami sajnos itthon nehezen beszerezhető). Ezt, ha jól tudom, idő közben, a WSS-M2C 945-A váltotta.

Ennek megfelelően az alábbi olajokat találtam amik a fenti előírásokat teljesítik:

  • MOTUL 8100 ECO-LITE 5W-20 - szintetikus
  • Molygen New Generation 5W-20 spec - blend
  • LIQUI MOLY SPECIAL TEC ASIA & AMERICA AA 5W-20 - blend

A kérdésem, hogy követek-e el bármilyen hibát, ha csak a viszkozitás és a gyári specifikáció alapján választok olajat. Figyelembe kell-e venni bármilyen további szabványt, értéket? Érdemes-e a szintetikus olajokat preferálni (az árán kívül nem találtam arra vonatkozó információt, hogy ez a blend olajnál ne lenne minden tekintetben jobb)?

Különböző olaj kereső alkalmazások feldobtak más, újabb(?) előírású olajokat (pl.: MOTUL SPECIFIC 948B 5W-20). Létezik, hogy ezek az előírások visszafelé kompatibilisek? Érdemes ezekkel kísérletezni?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Zoltán

Kedves Zoltán!

Természetesen nem követ el hibát ha a gyárilag ajánlott gépgyártói előírást betartja a viszkozitási osztállyal együtt. Ez a legjobb és legprofibb, amit tehet az olajválasztáskor.

Üdv.: Olajdoki