Rossz normás olajat töltöttek a Skodába a márkaszervizben

2023.06.16. 15:14

Kedves Olajdoktor!

Egy tanulságos esetet szeretnék megosztani és kérdezni is ezzel kapcsolatosan. Egy Peugeot kereskedéstől vásároltunk egy használt Skoda Octavia-t (2019-es Octavia III Facelift, 2.0TSI motorral és DSG váltóval). A kereskedés az eladás előtt olajat cserélt az autón. A vásárláskor megkaptam az elvégzett olajcsere munkalapját is.

A munkalapot átvizsgálva kiderült, hogy a következő olajat töltötték az autóba: Quartz Ineo Xtra First 0W-20. A Skoda (VW) előírása szerint az autóba VW 508.00 normának megfelelő olaj kell (0W20). A kereskedés által betöltött olaj ugyan 0W20 viszkozitású, de az előírt VW normával nem rendelkezik - PSA B71 2010 minősítésnek felel meg.

Jelenleg ott tartok, hogy a kereskedéssel felvettem a kapcsolatot az ügyben. Az olajat mindenképpen cseréltetni fogom.

A kérdés, hogy egy ilyen "mellényúlás" okozhat-e a motorban bármiféle károsodást úgy, hogy a nem megfelelő olajjal legfeljebb néhány száz kilométert megy az autó? Továbbá, ha lecserélik az olajat, a nem megfelelő olajból azért marad még a blokkban (az Octavia III esetében a száraztöltés és az olajcsere töltési mennyiségének különbsége 9dl) - ez okozhat bármilyen problémát a későbbiekben?

Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, József

Kedves József!

A fejem fogom az ilyen történetek hallatán. Egyszerűen az történik, hogy “szakemberek” visznek véghez ostobaságokat újra, meg újra. Nem megy a fejembe, hogy mi annyira bonyolult egy gyártói előírás értelmezésén, ha márkaszervizről van szó.

Gondoljunk bele fordítva, ha egy PSA előírás helyett valaki mást tesz az autóba, és probléma adódik, akkor nem ez az első, ami miatt elutasítják a garanciát? De. Majd egy általuk beszámított fiatal autóba beletesznek egy az előírásnak nem megfelelő motorolajat csak azért, mert ez van raktáron. Ön utánanézett, de hányan nem teszik ezt meg? Na.

Kibosszankodtam magam, de tény, hogy nagyon szeretném, ha ebben az országban mindenki úgy látná el a feladatát, ahogyan azt a másiktól elvárja. :-) Javaslom, hogy cseréltesse le velük az olajat egy az előírásnak megfelelőre, és felejtse el őket. Mivel a szóban forgó PSA előírás is az ACEA C5-re épül, ezért nem várható, hogy ez gondot okozna a cseréig.

Üdv.: Olajdoki

Kép: Shutterstock