Jó lesz-e az olcsóbb FAP folyadék?

2023.12.24. 11:00

Tisztelt Olajdoktor!

Egy 2012-es évjáratú 2.0 l-es 163LE HDI motoros Peugeot 508 típusú autóm van, amely fedélzeti komputere kijelezte, hogy alacsony a FAP folyadék szintje és fel kell tölteni. Úgy gondolom, hogy a 2. generációs FAP folyadék szükséges (zöld) és érdeklődnék, hogy Ön melyiket javasolná: Maddox MAD 1044/AF kedvezőbb árú folyadék, vagy WALKER 80618 (EOLYS 176, Infineum F7995) DPF-adalék (2. generáció), részecsszűrő-adalék, 3lit. Ez dupla árú az előzőnek. Mindkettőhöz járnak a feltöltéshez szükséges csatlakozók.

Válaszát várva, azt előre is megköszönve, tisztelettel Farkas Béla

Kedves Béla!

A részecskeszűrő öntisztulási folyamatához több egyéb összetevő mellett szükséges egy kb. 600C-os hőmérséklet is. A FAP folyadék tulajdonképpen egy francia fejlesztés a járműveikben mely segítségével a regenerációhoz szükséges hőmérséklet 450C körüli hőmérsékleten is képes végbemenni.

Hogy pontosan mi az előírás ezzel kapcsolatban az elvileg kideríthető egy az autóban elhelyezett feliratról. Ez lehet egy matrica de talán a tartályon is szerepel alul. A matricán egy ún. DAM számot kell leolvasni. Majd az ennek megfelelő folyadékot választani. Figyelni kell arra is, hogy itt is vannak már egymással nem keverhetők. Ha egyértelmű, hogy melyikre van szükség akkor azon belül nyugodtan választhatja a gazdaságosabbat.

Üdv.: Olajdoki