Okozhat-e a túltöltött olaj olajfolyást?

2024.05.19. 09:03

Tisztelt Olajdoktor!

Adott egy 2013-as Mercedes C220 CDI. Tavaly ősszel lett benne olaj cserélve. Kb. 1-2 héttel később kezdődött egy kis olajfolyás, majd a kis olajfolyásból hónapokkal később olaj ömlés lett.

Több ember is az olajszűrőházra gyanakodott, mert ez típusbetegség ennél a típusnál. 1 hónapja ki lett cserélve, viszont az olajfolyás az új szűrőházzal sem szűnt meg. (szelepfedél tömítés már jóval előtte cserélve lett).

Nos most következett volna a következő olajcsere, ahol kiderült, hogy tavaly az ideális 6,5 liter helyett 7,5 liter motorolaj lett beletöltve. Okozhatta ez a hónapok óta tartó olajfolyást? És ha igen, mi lehet a megoldás? Milyen tömítéseket nyomhatott szét a túl sok olaj?

Köszönettel, József

Kedves József!

Picit furcsa, hogy nem találta meg a szerelő az olajfolyás helyét. Így megszüntetni is nehéz. A szimeringeknél folytatnám a kutakodást. Gondolom a hűtőfolyadékban nem tapasztaltak olajat.

Tulajdonképpen az olaj magasabb szintje nem okoz ilyen jellegű problémát ezért ezzel nem vonnék párhuzamot, mert az olaj nyomása nem lesz nagyobb a nagyobb mennyiségű olajtól. A motoron kívülre nem ettől jut az olaj.

Persze nem jó ha sok van benne, mert olyan történhet, hogy bekerül az olaj a szívóoldalra és az égéstérben végzi amiről viszont kékes füst árulkodik. Elég tehát és nem kifolyik bármelyik tömítésnél. Persze ha túl alacsony az olajszint annyira, hogy a szivattyú nem tudja elégséges mennyiségben felkapni az vezethet alacsony olajnyomáshoz ami viszont végzetes a motor számára, de ez egy másik probléma.

Én azt javaslom, hogy állítsák be a helyes olajszintet, majd a motort takarítsák le és pár száz vagy több kilométert követően az olajfolyásból látják majd, hogy hol folyik. Remélem megoldódik a probléma!

Üdv.: Olajdoki