A Kodiaq bőrére pályázik

Menetpróba: Volkswagen Tiguan Allspace - 2017.

2017.10.18. 06:23 Módosítva: 2017.10.18. 08:06

A platformstratégia az újságírók rémálma. A különböző mértékben azonos műszaki alapokra épült autókkal a gyártók jól járnak, hiszen egy zsák pénzt spórolnak a gyártás és a fejlesztés során. A vevők sem panaszkodnak, hiszen az évek során kiderült, hogy a kutyát nem érdekli, mennyire hasonlítanak egymásra az autók. Csupán akkor van gikszer, ha azt a bizonyos alapot elrontják.

Alig öt éve, hogy a Volkswagen kihozta az MQB modulrendszert a hetes Golffal. 2017-re már 23 modellre (szinte az összes, 2012 óta megjelent keresztmotoros konszernautó) bővült az azonos alapra épült típusok száma. Nem újkeletű több bőrt lehúzni egy fejlesztésről, a közelmúltig a Volkswagenen kívül igen kevesek (például a Renault-Nissan) merték meglépni, hogy egy alappal több kategóriát fednek le. Hogy a Volkswagennél mennyire jól sikerült a feladat, talán jelzik valamennyire az Év Autója díjak (Golf, Passat), és persze a szaporulat, ami most 24-re bővült a Tiguan Allspace-szel, ami gyakorlatilag a Škoda Kodiaq volkswagenes megfelelője.

Az Allspace formája alapján jellegtelen közepes SUV is lehetne, hiszen míg a Škodánál legalább valamennyire látni, hogy igyekeztek megkülönböztetni egymástól a Karoq-ot és a Kodiaq-ot, az Allspace a hossznövekedésen és a rendelhető harmadik üléssoron kívül szinte tökéletesen megegyezik a sima Tiguannal. Oldalt a négykerékhajtás kapott egy visszafogott logót, és az ablakok alsó vonalát kerekítették kicsit fel. A Tiguan Allspace jelentőségét talán nem a konkrét újításokban kell látni, hanem hogy a pletykák szerint milyen nagy a verseny a konszernen belül is.

Egetverő újdonságokra belül se számítsunk, hiszen minden ugyanolyan, mint a sima Tiguanban. A Golfban beköszönt hűvös, szemre már-már prémium irányba hajló (a bűvös szó elhangzott a fejtágításon), kellemes tapintású kezelőszerveket a hét üléses Tiguanban is szeretni fogja, aki erre indul be, de érzelmeket ne várjunk tőle, főleg ne a kamu karbon díszbetétektől. A hagyományos óracsoportot nélkülöző feláras Active Info Display (210 ezer Ft) azért valamelyest feldobja az összképet. Jópofa, hogy megfelelő üzemmódban az óracsoportok közepében kijelzi a tengerszint feletti magasságot vagy az iránytűt

A térkínálat, mint fogalom szóba sem kerül az első két üléssor esetében, hiszen minden dimenzióban bőséges a hely, senki nem fog panaszkodni. A Kodiaq-kal megegyező tengelytáv azonban nem sok jót ígér a harmadik üléssorban ülőknek. A helyzet ugyanaz, mint a Škodánál: a láb és a fejtér még talán nem is annyira szánalmas, de az ülőlap annyira rövid és annyira rossz szögben áll, hogy olyan érzés, mintha egy árokba ülne bele az ember.

Nehéz értelmezni, miért erőltetik ennyire mindenáron ezt a hétülésességet, ha a statisztikák szerint az EU állampolgár átlagosan 1, max 2 gyereket vállal, Európán kívülre meg úgyis a jóval nagyobb Atlast/Teramontot küldi a VW. Persze, ha alkalomadtán a gyerekek osztálytársait is el kell vinni a suliba, akkor jól jön a plusz két szék, de felnőttet rövid útra se érdemes ültetni az Allspace hátsó sorába. Ráadásul túl sok cekkerrel se számoljunk ekkor, hiszen 230 liternyi helyre kell beférnie a cuccoknak.

Szerencsére nem kötelező hét üléssel rendelni az Allspace-et (201 ezer a plusz két szék felára), hiszen az utolsó sor nélkül, illetve azok ledöntésével 700 literes öböl tárul elénk, ahová már nem csak a nyaralás minden kelléke, hanem akár egy közepes testű kutya is kényelmesen elfér. Ha a második üléssort is felszámoljuk, közel két köbméteres kráter várja a cuccokat. A csomagtérajtó megfelelő ráfizetéssel tudja, amit ma tudni kell, nyílik elektromosan, de akár láblengetésre is.

A műszaki tartalomban az egyetlen újítás, hogy a súlynövekedés (1570 kiló a legkönnyebb változat) miatt száműzték a kínálatból a 125 lóerős 1,4-es TSI-t, egyébként benzines fronton maradt az említett motor 150 lóerős változata és egy kétliteres TSI 180 illetve 220 lóerős teljesítményszinttel. Dízelből csak kétezres van, 150, 190 és 240 lóerős kivitelben. Hatfokozatú manuális váltó és szimpla elsőkerék-hajtás csak a leggyengébb benzinesbe és dízelbe kérhető, minden más verzióban széria a hétfokozatú DSG és a Haldex-rendszerű 4Motion négykerékhajtás.

A számadatokból látható, hogy itt nem kell tartani a vánszorgástól a leggyengébb modell esetében sem, hiszen az is 9,5 másodperc alatt van százon. Legtöbbet a nagyjából középutat képviselő 180 lóerős TSI-vel tudtam menni, de nehéz lenne bármit is mondani az alapján a Tiguan Allspace-ről. Vezetni tökéletesen semmilyen érzés. A láb és a kéz a DSG miatt kevesebbet érzékel abból a szintetikusságból, amit egy mai átlag Volkswagen nyújt, de ez azt hiszem így is van jól. A hétfokozatú duplakuplungost már jól ismerni több tucat VW-termékből, különösebb probléma itt sincs vele, talán kicsit túlságosan is bízik a turbómotorok nyomatékában, de a kormány mögötti gombokkal vagy magával a váltókarral is felülvezérelhetünk.

Az Tiguan menetkomfortjának nem tett jót méretnövekedés. A felszedett plusz 150 kiló nem tűnik soknak, rosszabb úton mégis pillanatok alatt szertefoszlik az addig szinte zaj- és ingermentes környezet. A nagy térben visszhangozva terjed a futóműzaj és ráz is az autó. Nem elviselhetetlen, de egy nyolcmilliós autótól többet várnék. Egyébként az átlag vezetőnek még mindig nehéz igazán nagy hülyeséget csinálnia a Tiguannal. A kanyarokban messze vannak a határok, a karosszériadőlés sem durva – és nem csak SUV-mércével. A biztonsági arzenál szinte teljesen lefedi azt, amit ma a Volkswagen tud. Adaptív tempomat, 360 fokos tolatókamera, automata segélyhívó, parkolási asszisztens, sávtartó automatika mind megtalálható a rendelhető extrák között.

Bár ma már nem számít politikailag inkorrektnek a divatterepjárókról azt mondani, hogy nem terepre valók, de az Allspace tényleg nem arra való. Egy eltévedésből fakadóan megnéztük egy gödrökkel tarkított földúton a nagy Tiguant, de a csillapítás már egészen alacsony tempónál is túl keménynek tűnt. A helyzet csak komikusabbá válik, ha az üzemmódválasztót offroad állásba kapcsoljuk. Kicsit elkönnyül a kormány, a lejtmenetvezérlő pedig nevetségesen majrés. Ugyanez igaz az autót körül pászátázó radarokra is, amelyek egy 'Y' fordulónál túl hamar fékezték állóra az autót. Sebaj, felül lehet bírálni, de csak akkora gázadással, amit inkább érdemes tízszer átgondolni.

A Volkswagen Tiguan nyújtott változatának, az Allspace-nek azonos motorral nagyjából 800 ezer forint a felára a normál tengelytávú változathoz képest. A harmadik üléssor miatt biztosan nem ez lesz a világ legjobb üzlete, de akinek tényleg nagyobb csomagtérre van szüksége, az sem az évszázad bizniszét köti, még akkor sem, ha az Allspace összességében egy jó minőségű, korrekt autó.

Az árskála egyelőre listaárak alapján 8,4 és 13 millió forint között mozog, de ebből még lejönnek majd a kereskedői akciók és a használt autónkért is kaphatunk 800 ezer forintnyi árkedvezményt. Érdekesség, hogy azonos motorral és felszereltséggel listaár szerint a Kodiaq sem olcsóbb, és habár a Škodánál egy hajszállal alacsonyabb minőséget kapunk a pénzünkért, a dizájn egy leheletnyivel érdekesebb, és megkapjuk a Simply Clever okosságokat (jégkaparó, ajtó élvédő. akkus zseblámpa stb.) is. Ennek tudatában pedig kifejezetten nehéz dolga lesz az Allspace-nek.