Rohanjunk hibrid Volvót venni?

Használtteszt: Volvo V60 PHEV - 2015.

2019.04.29. 06:06 Módosítva: 2019.04.29. 06:43

A Volvo konnektoros dízel-hibridjét Magyarországon nem árulták, ám most, hogy már másutt sem kapni, egyre többet látni belőle itthon. Úgy tűnik, ebben a sztoriban tényleg ott a sokat emlegetett okosság.

2013 telén volt egy sajtóesemény a fagyott Svédországban, melyen a V60 Plug-In Hybridet is bemutatták. Bár szólt a hazai importőr, hogy nálunk nem kerül árlistára a modell, Csikós Zsolti mégis szentelt neki egy bő keretest. Nem véletlenül: ahogy a mínusz húszfokos éjjel után is teljesen fagymentesen, sőt, meleg utastérrel vártak a konnektorba dugott V60-ok reggel, az nagyon meggyőző volt, és akkoriban még az sem volt egyáltalán megszokott, hogy 125 km/h-ig csupán elektromos hajtással is felgyorsult. A Citroën korábban piacra ért a saját dízel-hibridjével, tehát addigra már tudtuk, hogy ezekben az első kerekeket hagyományos gázolajos hajtáslánc tekeri, míg a hátsókat  elektromotor. Csakhogy a Volvo sokkal többet hozott ki az alapfelállásból, a konnektoros töltés lehetőségével, és azzal, hogy a rendszer összteljesítményét 300 lóerőre tornázták fel. Sajnáltam, hogy nem lesz belőle itthon.

Persze 2013-ban még nem volt zöld rendszám, így semmi sem ellensúlyozta volna a 20 millió forint fölé nyúló árat. Bezzeg Hollandiában éppen akkoriban kaptak óriási adókedvezményt a céges vásárlók, akik zöldnek mondott autót lízingeltek, így 2015-ig eladtak több mint kilencezer V60 PHEV-t.

Azután viszont csökkentek a kedvezmények, és ma már ott tartunk, hogy ha a lejárt céges lízinget követően magánvásárló ül egy ilyen használt hibridbe ott, alsó hangon 1500 euró éves adót kap a nyakába. Ezért Hollandiában sokkal nagyobb a kínálat fiatal használt hibridből, mint a helyi kereslet, így nyomott áron lehet onnan Amperát, Mitsubishi Outlander PHEV-t, vagy éppen Volvo V60 hibridet hozni.

Az egyik ilyen Volvo gazdája, Zoltán, 2018 őszén közel 6 millió forintot költött a vásárlásra, behozatalra, és az autó magyarországi forgalomba helyezésére. Nem kevés pénz, de az újkorában húszmilliós autó akkor még csak 3 éves volt, ennyi idő alatt a hetven százalékos értékvesztés azért drasztikus.

Tudatosan keresett ilyet, a megelőző két évben ugyanis egy dízel-hibrid Peugeot-t vezetett, jó kétszázezer kilométeren keresztül. Kertvárosi lakhely, budapesti munkahely, sok vidéki út: számára így adja ki a legalacsonyabb átlagfogyasztást, ráadásul az 508 nagyon bevált. Egyrészt kulturált működéssel és tökéletes megbízhatósággal, másrészt azzal, hogy a fékkel és a gumival rengeteget spórolt. Zoltánnak egyetlen szett elég volt betétből illetve téli- és nyári garnitúrából erre a futásteljesítményre, ami remek eredmény, bár bizonyára a sofőrön is múlt, nem csak a technikán.

Viszont a Peugeot nem konnektoros hibrid, így arra nem jár a zöld rendszám, tehát amikor megtalálta a még nagyobb spórolást ígérő Volvót, váltott. A vétel, és a többi Volvóéval azonos dízelmotor biztonsági szervizelése óta még csak húszezer kilométert futott nála a V60, ezalatt semmi probléma nem jött elő. Az viszont kiderült, hogy a nagyobb, öthengeres dízel egy literrel többet fogyaszt, mint a PSA-féle HDI. Cserébe sokkal erősebb is, és mivel otthon tudja tölteni a kocsit, sokszor hagyatkozhat áramra. A gyár ötven kilométeres tisztán elektromos hatótávot ígért, és ezt most, 3-6 évesen még tudják a Volvóba szerelt akksik, ráadásul a V60 PHEV egyik trükkje, hogy gombnyomásra az árammal spórol. Ez azért jó, mert így nem befelé, az autópályán égetjük el az otthon feltankolt delejt, hanem a városi dugóban, ahol a legnagyobb a hatása.

Felkerestem Mátrai Zoltán autószerelőt is, az ő saját V60-ja szerepel a képeken. Két éve vett egy ilyet Németországból, így saját kárán tanulta meg, hogy az ott árult PHEV-k gyakran ugyanúgy hollandok, csak visszatekert órával. A kocsi egyébként külön méri, mennyit megy a dízel-, és mennyit az elektromotor, és simán van rá példa, hogy egy 300.000-et futott Volvóban csak a 200.000 a belsőégésű motor futásteljesítménye. Azaz ezeknél az autóknál egyáltalán nem akkora tényező a megtett kilométer, sokkal fontosabb a tiszta előélet és a bizonyított szervizmúlt. Persze az érem másik oldalán ott a történet, ami miatt Mátrai úr ma már V60 PHEV specialista. Amikor ugyanis a saját autójával problémája adódott, hiába fordul az egyik hazai márkaszervizhez, csak alkatrészcserében tudtak volna segíteni. Ezért szétszedte a kocsit, és keresett olyan hazai mérnököket, hibridekhez értő autóvillamossági szakembereket, akikkel feltárhatták a rendszer működését.

A V60 PHEV egyedi modell a Volvo kínálatában, ezen kívül kizárólag benzines hibridet gyártottak, és úgy tűnik, maradt benne egy gyerekbetegség. A klímakompresszor, mely nem csak az utastér, de a teljes elektromos rendszer hűtéséért felel, azaz gyakorlatilag mindig megy, nem szíjhajtásos, hanem elektromos. Azonban UV adalékkal és PAG (polialkilén-glikol alapú) kenőolajjal töltötte fel a gyár, és bár azt állítják, speciálisan elektromos kompresszorba való változatot használnak, valószínűleg mégsem működik tökéletesen. Ugyanis a kompresszor elektromos tekercsei, melyek nem kaptak védőlakk-réteget sem, elég hamar korrodálnak. Szerencsétlenebb tulajdonosok egy-másfél évente szorulnak klímakompresszor-cserére, amit ugyan a Volvo támogat (új helyett olcsóbb, felújított kompresszort ad a márkaszerviz, gyakran kedvezménnyel), sőt, nemrég bejelentették, hogy kiterjesztett garanciában ingyen is cserélik a kompresszort, de akkor is kellemetlen, és a problémát nem oldja meg, bár a Volvo most módosított is az alkatrészen.

A Mátrai Zoltán-féle csapat ezzel szemben teljes klímarendszer tisztítás mellett döntött, majd a felújított kompresszort UV adalék nélkül és POE olajjal rakják össze. Nem a levegőből vették a megoldást, ezt a kenőanyagot ugyanis kifejezetten a hibrid rendszerek elektromos klímakompresszoraihoz fejlesztették, ezt használja minden más gyártó. Hogy a Volvo miért nem, jó kérdés, mindenesetre a tapasztalat azt mutatja, a klímarendszer egy ilyen eljárás után már hibamentesen tud működni. Ebben annyira biztosak, hogy most már egy év jótállással végzik el a javítást, és a szerelő szerint (aki ugye elsősorban a beteg autókat látja), ezután problémamentes a V60.

A hibrid V60 a sima változatnál szűkebb csomagteret kap, illetve néhány extra gombot, más különbség látszólag nincs. Viszont ha a Power gombot megnyomva maximális teljesítményt kérünk, a dízel és elektromos motorok egyszerre leadott nyomatéka (440Nm + 200Nm) irdatlan gyorsulásra képes, ami szórakoztató. A mindennapokban ennél fontosabb, hogy sok hibriddel szemben a tisztán elektromos mozgás nem változtatja forgalmi akadállyá a V60-at. A 70 lóerős ERAD (elektromos hátsótengely-hajtás) arra épp elég, hogy városban, esetleg országúton kényelmesen tartsuk a forgalom ritmusát, minden másra ott az önmagában is 215 lóerős, két turbóval lélegeztetett dízel. A vezetőülés fenséges, mint általában a nagy Volvókban, és gazdag felszereltség is elérhető – a 360 fokos kamerarendszer, adaptív tempomat, több beállítást tudó digitális óracsoport csak néhány példa. Ezek azonban nem kötelezők, Zoltán például olyan kocsit fogott ki, amelybe még xenon fényszórót se rendeltek, és mivel a Peugeot-n az volt, most kevesli a halogén lámpák fényét.

A v60service.hu oldalon elérhető műhelyben már több száz V60 fordult meg, és Mátrai Zoltán szerint a dízel hajtáslánc sem mutatja fáradás jelét, nincs kokszosodás, nem panaszkodik a DPF, és a megfelelő technológiával elvégzett olajcserével 250.000 kilométeren túl is szépen dolgozik az automataváltó. Igaz, ez ma sem része a Volvo hivatalos karbantartási útmutatójának, de egyre többen tudják, hogy szükséges. Német, fehérorosz, román, sőt, holland kocsi is járt már náluk, a jó hírnév hozza a munkát, és bár akaratlanul, de a V60 törésbiztonságáról is meggyőződtek. Mátrai Zoltán saját autóját éppen a hátsó ülés és a csomagtartó között, tehát ijesztően közel az akkumulátorokhoz kapta oldalba egy Suzuki, de se sérülés se tűz nem következett.

Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Bárdi autó bruttó kisker ár (egységár)
Akkumulátor (12V) Exide 49 996 Ft
Levegőszűrő Mann 9 180 Ft
Pollenszűrő Mann 13 575 Ft
Olajszűrő Mann 4 887 Ft
Lengéscsillapító (hátsó) TRW 26 532 Ft
Első fékbetét garnitúra Valeo 18 800 Ft
      Volvo Galéria
Turbófeltöltő (2db)    640 900 Ft
Nagynyomású szivattyú    555 473 Ft
Jobb első sárvédő    117 301 Ft
Klímakompresszor    Gyári kiterjesztett garanciában
      Független forrás
Klímakompresszor Sanden SHS 360.000 Ft-tól

Mielőtt azonban csapatostul rohannánk V60-at venni, arra érdemes gondolni, hogy úttörő modellről van szó, a Volvo nem csinált hasonlót előtte. A legidősebb V60 PHEV is még csak 6 éves, és bár maga a D5 motor jó hírű, a klímakompresszor egyedi hibája jelzi, hogy önmagában nem biztosítja a rendszer jó működését, ha külön-külön ismert alkatrészekből rakják össze. Tényleg kényelmes, erős és valóban keveset fogyaszt a V60, és így, hogy van hazai mestere, a szinte már tervezett avulást idéző hibája is megoldható. Azonban egyszer már érte drasztikus értékvesztés, és a dízelmotorok bizonytalan jövője miatt nem garantált, hogy innentől egyenletesen, más modelleknél megszokott módon esik majd az ára. Ettől persze még remek vétel lehet annak, aki a nyakló nélkül rakja bele a kilométert, mert újonnan ilyen technológiát ilyen luxussal csak többszörös áron kap. Egy ilyen tulajdonos tényleg komoly összeget spórol a fenntartáson, és még azelőtt újra továbbadhatja, hogy elkezdene igazán megöregedni, és esetleg eddig még ismeretlen problémákat produkálni a masina.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.