A japán ipar új csillaga: a SUV-szedán

Bemutató: Honda ZR-V e:HEV – 2023.

2023.06.20. 09:04

A Honda - valószínűleg hosszú piackutatást követően - végül arra jutott, hogy az európai piacon kapható HR-V és CR-V között tátong még némi űr egy közepes méretű SUV számára. Nem is haboztak sokat, legyártották és az anyukáknak SUV-ként reklámozzák, a SUV ellenes közönségnek pedig szedánként próbálják elpasszolni. De mit tud valójában a Honda új, közepes méretű városi terepjárója?

Amikor bejelentették a ZR-V-t, kíváncsi voltam, hogy mivel fog kevesebbet nyújtani, mint a nagyobb CR-V, vagy mennyivel lesz több, mint kistesója, a HR-V. Amit viszont biztosra tudtam, hogy kénytelen lesz valami extrával előrukkolni a japán márka, és nem is kellett sokat várni az első meglepetésre . A prezentáció során Kotaro Yamamoto, a Honda technikai tanácsadója kijelentette, hogy a ZR-V egy SUV bőrbe bújt szedán, amit úgy kell érteni, hogy szedán-szerűen lettek kialakítva az ülések, és az üléspozíció. Erre már nekem is felcsillant a szemem, és úgy éreztem, hogy a ZR-V létjogosultság-kutatás csúcstámadását ebből az irányból közelítem meg.

S, mint SUV

Tehát adott egy SUV, amiben úgy ülök mint egy szedánban. Ez meglátszik a formáján? Nem nagyon. A ZR-V hozza a japán márka új dizájnvonalát:

  • Vékony első fényszórók? Pipa.
  • Igényesen levágott orr? Pipa.
  • Méretéhez képest kisebb hűtőmaszk? Pipa.
  • Méretes logó? Pipa.

Profilból nagyon-nagyon hunyorogva akár még szedános jellemzőket is beleláthatunk, és ezen segít a hosszúra húzott géptető is. Utána viszont már hozza a tipikus SUV vonalakat, de üdvözlendő, hogy a hátulját nem derékszögben csapták le, hiszen szép ívesen tart lefele, amivel az összképe végül sokkal kellemesebb, mint elnagyolt társaié.

Apró, mégis említésre érdemes széljegyzet, hogy az általam vezetett példány fekete fellépőjével az offroad feelinget akarhatták megidézni. Ez optikailag sikerült is, viszont a valóságban semmi haszna nincs, ráadásul a 180 mm-es hasmagasság mellé közel sem tartom szükségesnek. Cserébe a kiszálláskor kissé zavaró, ráadásul kijjebb áll a kerekeknél, ezért egy magasabb padkán könnyen  lerántjuk a szélét. A jó hír viszont az, hogy ez egy választható opció.

Rendhagyó, hogy a féklámpák hosszan benyúlnak a csomagtartó közepe felé, de végül nem érnek össze. Ezzel a Honda szembemegy a mai trendekkel, amit nagyvonalúan betudhatunk annak, hogy ki akarnak tűnni a tömegből, vagy rosszallóan gondolhatjuk akár azt is, hogy csak lemaradtak néhány évvel – bár van ilyen autójuk. A feneke egyébként elegáns, a dupla kipufogó még mindig menő.

Méretek (mm-ben) HR-V  ZR-V  CR-V 
 Hosszúság  -228  4568  +32
 Szélesség  -50  1840  +15
 Magasság  -38  1620  +59
 Tengelytáv  -47  2657 +6

A ZR-V nem akar kitűnni a Honda városi terepjárói közül, de hát miért is tenné, hiszen ugyanabból a családból származik. Sorstársaitól azonban remekül megkülönbözteti magát egyedi karakterével, tehát még azelőtt felismerjük a márkáját, mielőtt meglátnánk az emblémát - és ez manapság egyre ritkább. Elismerem, hogy nem fog a Genesis GV70 vagy az Aston Martin DBX babérjaira törni, de szégyenkeznie sem kell. 

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy többször is visszanéztem rá miután leparkoltam, ráadásul a Still Night Pearl fantázianévre hallgató kék színével szinte kirobban a szürke városi utcaképből. Jól néz ki, na!

S, mint Sedan?

Tehát van ez a marketing gépezet szülte SUV-szedán életérzés, amit az üléspozícióra érthetett Mr. Yamamoto, és ehhez kaptunk egy összehasonlítást is. Ebben azt taglalták, hogy mennyiben más a CR-V-hez és HR-V-hez képest a Z-RV. A japánok szerint érzésre egy az egyben olyan, mintha egy Civicben ülnénk, viszont sajnos nekem ez nem jött át, hiába ültem a vezető, vagy az anyós ülésen. 

Kész szerencse, hogy az ülések egyszerűen állíthatóak, így bárki könnyedén megtalálhatja a saját Civic kompozícióját a Honda új SUV-jában. Cserébe a hátsó ülések fixek, ahol már tényleg nem éreztem azt, hogy egy SUV-ban ülnék.
A lábtér a második sorban még annak ellenére is látványos, hogy az első ülések nincsenek teljesen előre tolva. A fejtér pedig annak ellenére is bőséges, hogy nem az Advance felszereltséget kaptam panorámatetővel, csak a mezei, lemeztetős kiadást. 

A Honda igyekezett legalább érzésre kellemessé varázsolni az utasteret, ha már ránézésre a sok fekete és szürke szín miatt egy kicsit komornak hat a hangulat. Az ajtókat és a műszerfalat bőrhatású, három rétegű bevonattal látták el, ami meglepően puha, pedig nem túl vastag. 

A ZR-V rendelhető 7 vagy 10,2 colos infotainment-rendszerrel is, nekem a kisebbhez volt szerencsém és az elég is, a japán autók multimédiája akkor sem lesz feltétlenül jobb, ha nagyobb LCD-n tolják az arcunkba. Az érintőképernyő alatt a méhsejtes légbefúvó még mindig óriási, a klímapanel és a telefontartó / töltő pedig nem vonja majd el a figyelmet a vezetéstől. Nem így a váltógomb, ami csak mostanra tudott felnőni saját nevéhez igazán, ugyanis a klasszikus karos megoldás helyett már gombokkal választhatjuk ki, hogy előre akarunk menni, vagy hátra. 

A sport felszereltség 380 literes csomagterébe már nem jutott túl sok praktikum, kevés a helykímélő megoldás, egyedül jobb oldalán találhatunk egy apró, gumis hálóval elválasztott rekeszt, ami a törékeny dolgok védelmére talán nem, de üvegek, palackok tárolására megfelelő lehet.

Talán a csomagtartó esetében látszódik csak igazán, hogy a Honda európai SUV palettájának közepén járunk, ugyanis a CR-V-hez képest 117 literrel kisebb a csomagtartója, míg a HR-V-nél 61 literrel nagyobb.

S, mint Sport

Ez az első modern Honda SUV, ami a megszokott Normál, Eco, Sport opciók mellett egy kimondottan hóra (Snow) tervezett vezetési móddal is bővült. Remek lehet, de gyakorlatban kipróbálni a barceloniai nyárban nemigen tudtuk. A módok között van érezhető teljesítmény-, kormányzás- és fogyasztásbeli különbség egyaránt. A Normál és Eco fokozat remek választás az unalmas A-ból B-be kocsikázós napokra, annyi különbséggel, hogy Normálban jobban felveszi az iramot, ha előzni szeretnénk. Engem a Sport setup érdekelt leginkább, főleg ebben is használtam a hegyek között kígyózó szerpentinen.

Papíron 7,9 másodperc alatt éri el a százas tempót nulláról, mindezt 184 lóerővel, 1604 kilós önsúllyal, ami nem rossz, de a villanyautók korában már egy kicsit karcsú. Tehát a mosolyt nem a gyorsulása csalta az arcomra, sokkal inkább az irányíthatósága. Sport módban kifejezetten fickósan reagált a kanyarokra, nagyobb tempónál sem bizonytalanodott el, végig éreztem, hogy még meddig van tapadás.

És Mr. Yamamoto bölcselete, miszerint ez egy SUV bőrbe bújt szedán itt életbe is lépett – még annak ellenére is, hogy eredetileg ő az ülésekre értette. Egyáltalán nem éreztem, hogy egy nagy dögben próbálom a kanyarokat túlélni, sokkal inkább úgy tűnt, hogy egy szépen az útra simuló, alacsony szedánnal van dolgom.

Amúgy a ZR-V hibrid hajtása és kétliteres motorja nem új, ugyanezt találhatjuk már egy ideje a Civicben is. Jópofa, hogy az autó úgymond fokozatot vált gyorsulás közben, pedig az eCVT-n nincs mit váltogatnia, de a japánok úgy érezték, hogy ez kell a népnek, én pedig nem panaszkodom, ezt egy Doug DeMuro-s hasonlattal élve a „quirks&features” kategóriába tudnám sorolni. 

Ami viszont hazavág szinte mindent, az a nehezen elviselhető, búgó motorhang, de tény, hogy a vásárlók javát ez nem érdekli majd, hiszen sosem fogják hallani, ráadásul a Prius 26 éve alatt a többség már így is hozzászokott. 

WLTP-szerinti kombinált fogyasztása 5,8 l/100km, nekem ez 6-6,3 liter között mozgott, hozzáteszem a teszt jelentős részében sport módban, dinamikusan használtam, és ehhez képest ez egy elfogadható érték.

S, mint Sokba kerül?

Az ZR-V-t három felszereltségben kérhetjük: Elegance, Sport és Advance és öt féle fényezés közül választhatunk: Diamond Dust Pearl, Ruse Black Metallic, Radiant Red Metallic, Platinum White Pearl és Still Night Blue Pearl - a szemfülesek észrevehetik, hogy a Honda elkezdett színes autókat gyártani és végre nincs szürke a kínálatban.

A Honda ZR-V magyarországi indulóára áfával együtt 16 404 000 forint, amivel hasonló méretű riválisainál drágább, de a családon belül, vagyis a Hondák között már inkább a középmezőnybe esik.

Viszonyításképpen a HR-V indulóára csaknem 12 millió forint, míg a hasonlóan új e:Ny1 (az út során amúgy megtudtuk, hogy íenvájván-ként kell kiejteni a nevét, szóval nem enyegy és nem is eniván) villany-SUV 20 millió 730 ezerről startol. Bár az új CR-V-nek még nem tudni az árát, de mivel az lesz a Honda-SUV-ok zászlóshajója, az ára simán 20 millió fölé kúszhat.

A ZR-V nehéz helyzetben van. Ő a közepes SUV, ami kisautónak nagy, nagynak pedig kicsi lesz. Ezekkel a specifikációkkal a modell a hit or miss kategóriába esik, tehát vagy nagyon betalál a vásárlóközönségnél, vagy ráég az elfeledett középső gyermek státusz. Az utóbbiért nagy kár lenne, ugyanis dinamikusságához képest tágas autó és még jól is néz ki.

ZR-V, ha egyke lennél már elkönyvelném a sikered, de középső gyerekként nehéz dolgod lesz.  Én bízom benned!