A kompromisszum vajon mi?

Bemutató: Cupra Leon kombi VZ 1.5 TSI DSG pHEV és Formentor 1.5 TSI DSG mHEV - 2024.

2024.09.14. 06:37

A Seatból kinőtt új spanyol márka sikert sikerre halmoz, ráadásul itthon is kelendő, 2023-ban ez volt a Volkswagen konszern egyetlen tagja, aminek növekedtek az eladásai, de bármilyen népszerű, a megújulás kötelező. Most a két húzómodell, a Leon és a Formentor látványosan frissített változatait próbáltuk ki, köztük a 272 lóerős plug-in hibrid hajtáslánccal.

Előre néznek

Emlékeimben élénken élnek az első Leon Cuprák, ami annak is köszönhető, hogy a legtöbb piros és citromsárga volt, de a második generáció neonzöldje is beleégett a retinámba. Én a 2002 és 2005 között gyártott elsőt zártam leginkább a szívembe. Szász Marcinak is van egy, és az Erőmérőben is láthattunk egyet, Elvisszel együtt mégis a negyedik, már Cupra Leon néven forgalmazott generációnál érzem azt, hogy minden a lehető legjobban összeállt. Semmi sem tart örökké, az idő szalad, eljött a frissítés és ezzel együtt az egységesítés ideje, ha tetszik, ha nem.

A szerkesztőségben vita tárgya volt, hogy megérte-e megváltoztatni a Leon kinézetét, az viszont tény, hogy ezzel nem csak egységes, hanem minden eddiginél egyedibb is lett az összkép az egyre bővülő kínálaton belül. A Győrben készülő Terramar érkezésével már hét különböző Cupra közül lehet választani, de további újdonságok, például a Raval is várhatók, sőt, új kivitelek, például a Born PA is bekerülnek majd a kínálatba. Ezeket jövőre már a 13 hazai kereskedés egyikében lehet kipróbálni, de a márka budapesti szentélyébe is érdemes a rajongóknak belépni.

Mit tud a Leon?

Már a parkolóban feltűnt, hogy mennyire más arcát mutatja a Leon. A cápaorrnak nevezett dizájnelem és a háromszögalakú lámpatestben elhelyezett három háromszögalakú LED-es nappali menetfény a Tavascanon debütált. A két c betűt formázó embléma a motorháztető ívét követő lökhárítóra került, a hűtőrács extrémebb lett és szinte az egész orrot beteríti. A ködlámpa kidolgozott díszbetétbe került, ami a 919 480 Ft felárért kérhető matt fényezések (bronz, szürke és zöldes szürke) egyikével ügyesen elválasztja a Cuprát a Seattól. Hátra is jutott újdonság.

Ha a különbség nem is akkora, mint elöl, a hátsó lámpába beépített, és abból látványosan kinyúló, szabályosan, pirosan világító embléma bőven elég ahhoz, hogy nehezebb legyen megmondani, milyen autót látunk, ami a vevőkör számára növelheti az exkluzivitást, az apukáknak viszont fejtörést okozhat, ha a gyerekük kérdezi, mert típusjelzés egyáltalán nincs a hátulján. Mégsincs elveszve, aki azt vallja, hogy úgy tanul a gyerek, ha kérdez, elég egy kicsit közelebb menni, és a hátsó lámpa oldaláról leolvasni. Ha világít, ha nem, ez az egyetlen lehetőség.

Beülve szintén nem a Seatként megszokott részletek fogadnak, a kormány indítógombja és a Cupra üzemmód kapcsolója valódi sportosságot sejtet, a bronz díszítések szintén tesznek róla, hogy úgy érezzük, nem az alapokat adó Seatban ülünk. A váltókonzolra tervezett indító és leállító helyére a menetstabilizáló gombja került, ez bennem hasonló érzéseket kelt, mint a digitális műszeregységben középre, nagyban kitehető fordulatszámmérő. Egyébként nem kell szégyellni a Leont, a szerethető kompakt kombiban egyből megtalálom a helyemet, amiből másoknak is jut.

Hátul is tágas a karosszéria, bár a tengelytáv egyformán 2686 mm, a kipróbált kombi kivitel csomagtartója 380 helyett 470 literes és 1450 literesre bővíthető. A konszernhez méltó az ergonómia, kiválóak a sportülések, a meredek szélvédőnek, a rövid műszerfalnak és persze a példásan elhelyezett A-oszlopoknak hála a kilátás is jobb az átlagnál. Az új, 12,9 colos képernyőt én már túl nagynak érzem, de a modern, fiatalos menüvel meggyőzött, pedig ez itt csak hab a tortán, a lényeg az 1.5 TSI motorra épülő 272 lóerős plug-in hibrid hajtás VZ kivitelben 18 434 050 Ft-os alapáron.

Nyomd a gombot!

Végül is megdolgozik a pénzéért, mert bár a 177 lóerős turbós benzinmotoré a főszerep, a 116 lóerős villanymotor jelenléte egyértelműen jó hatással van a rugalmasságára és a fogyasztására is (WLTP 0,4 l/100 km), plusz 100 km-t mehetünk vele tisztán elektromosan. A Tatára tartó tesztúton mégis inkább a rendszerteljesítményre voltam kíváncsi. A szépen szóló kipufogó megadja az alaphangot, az egyenletes gyorsulásban az elektromos rásegítés mindig érezhető, a 272 lóerő ebben nem tűnik annyira túlzónak, mint mondjuk a Peugeot 508 PSE 360 lóereje.

Szépen veszi a fordulatot, a hatfokozatú duplakuplungos váltó gyorsan dolgozik, de akár mi is beavatkozhatunk. Comfort üzemmódban, a váltót Sport állásba húzva szeretek ezekkel menni a legjobban, de itt tényleg van értelme megnyomni a Cupra gombot, mert még rázós útszakaszokon sem válik zavaróan feszessé a futómű, miközben érezhetően elszántabban dolgozik a technika, és a hanghatások is stimulálóbbak. A 7,1 másodperces 0-100-as sprint meggyőző, és bár nem érezni, 1,7 tonnánál nehezebb, szóval a fogyasztás miatt is érdemes szorgalmasan töltögetni.

Mit tud a Formentor?

A megjelenése óta Cupra exkluzív Formentort a változatosság kedvéért a lágy hibrid hajtással vezettük. Ezt a változatot nem szabad összetéveszteni az alapmotorral, a szintén 150 lóerős 1.5 TSI-vel, ahhoz ugyanis hatfokozatú kézi váltó jár. A 895 240 Ft-tal drágább mHEV kivitel alapáron megkapja a hétfokozatú DSG váltót. Most biztos azt gondolod, hogy visszalépés a nagyobb Formentor egy gyengébb hajtáslánccal, de az a helyzet, hogy ha nincs benne az akku a képletben, akkor a tömeg is sokkal kisebb, a 75 kilós sofőrrel együtt 1482 kilót nyom, ami ma már nem túlzó.

Pazarlásról sem lehet beszélni a kissé elnyújtott karosszériájú crossover esetében, mert az ötajtós Leonnál nem sokkal nagyobb méreteihez azonos hajtáslánccal 81 kilóval nagyobb tömeg és 70 literrel nagyobb csomagtartó tartozik. Szerintem ennyi többletet mindenki elbír, aki egy tényleg egyedi autóba ülne a konszernen belül. És pont a beülésnél derül ki, hogy a különböző ízlések milyen pofonokkal járnak, mert a Formentorból a magasabb övvonal miatt nem olyan jó a kilátás, mint a Leonból, cserébe a sokak számára fontos biztonságérzet egy kicsit határozottabb.

Az ergonómiára itt sem lehet panasz, a sportülésben egyből megtaláltam a helyem, tetszik a jó fogású sportkormány, meg persze az is, hogy amennyi fizikai gombot csak lehet, megtartottak. Emellett ott van a hangerő csúszkája a nagyra nőtt központi kijelző alatt, ahol a hőfokot is ugyanúgy állíthatjuk be. A szellőzés már csak digitálisan variálható, a célközönségnek számító Z generációnak nem lesz vele gondja. Az anyagok felfelé lógnak ki az átlagból, arra azért vigyáztak, hogy az Audi pozícióját ne veszélyeztessék. Itt is a bronz díszítések dominálnak.

A merev karosszériát ügyesen mozgatja a benzinmotor, a rásegítés itt már kevésbé feltűnő, a kedvező átlagfogyasztás (WLTP 5,8 l/100 km) azért várhatóan könnyebben tartható a segítségével, erről majd később a teszt során meggyőződünk. A hazavezető úton kiderült, hogy ugyan a 0-ról 100 km/h-ra gyorsuláshoz 9,0 másodperc kell, lassúnak vagy gyengének nem nevezném, és a fülnek/szívnek kellemes hanghatások itt is sokkal intenzívebbek, mint egy Seatban. A magasabb karosszériához feszesebb futómű is jár, de ennyit a kényesebb családtagok is el tudnak viselni.