Hét méterre a trágyát

Teszt: John Deere 3400 teleszkópos rakodógép

2003.10.08. 13:06

Emlékszünk? Hányszor, de hányszor hagytuk abba a ganérakodást, mert már nem tudtuk tovább púpozni a pótot? Hányszor, de hányszor hajítottuk el keservesen a vasvillát a félig rakott szénaboglya tövében? Mennyi vér és veríték tapadt minden egyes rakodáshoz?

csik.jpg

Szerencsére korunk a partidrogok mellett a teleszkópos rakodóval is megörvendeztette az emberiséget. Ráadásul nemrég sikerült egy John Deere 3400-zal kettesben maradnom, tehát nincs menekvés kedves olvasó, rakodóteszt következik.

Tisztázzuk először, miről van szó. A teleszkópos rakodó kinyújtható, hidraulikus karral szerelt mozgékony munkagép, karjának végére furfangos egységeket szerelhetünk. Szoríthatunk vele vagy markolhatunk, esetleg villás targoncaként is használhatjuk.

Tesztjárművünk 3000 kg-ot képes 7,3 másodperc alatt 7,14 méter magasra emelni. 235 bar nyomású hidraulikus rendszere lehetővé teszi, hogy a gém összes funkcióját egyszerre tudjuk használni. Tehát miközben haladunk, emelhetjük a kart, aminek végén a fej szintén mozog. Ez a technológia nagymértékben gyorsítja a munkafolyamatokat. Rakodónk alváza két, 20 mm vastag hosszanti és 20, illetve 30 mm vastag kereszttartóból áll. A két részes 10 mm vastag acéllemezből hegesztették. A motor hátulra került, így ellensúlyként növeli a munkagép stabilitását.

A kerekek 43-44 fokban fordulnak, ráadásul háromféle kormányzási módban működnek. A hagyományos kétkerék-kormányzás közútra való. Ilyenkor az első két kereket kormányozzuk, ahogy kell. Négykerék-kormányzáskor a hátsó kerékpár az elsővel ellentétesen fordul, így a szörny kiválóan kanyarodik. A legviccesebb, amikor a hátsó kerék az elsővel egy irányba fordul, amivel oldalazó mozgást produkálhatunk.

A kormány minden irányban állítható, akárcsak az ülés. Külön kezelőszervvel állíthatunk az ülésrugózás csillapításán. Szinte a fülke egész felülete üveg. Még a fejem felett is kilátok, ráadásul a plafont is törli egy ablaktörlő.

A kezelőszervek közül a gémet működtető botkormány szokatlan, a többivel szinte azonnal megbirkóztam. A profi kis joystick közvetlenül a főhidraulika-szelepre van szerelve, a teleszkópos gém minden mozgása precízen vezérelhető vele. A bot előre- és hátrabillentése az emelést és a süllyesztést, jobbra-balra billentése a gém végére szerelt munkaeszköz billentését irányítja. A tetején lévő kapcsolóval a kinyújtás és a visszahúzás vezérelhető.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.