Chrysler PT Cruiser (2002)

Chrysler PT Cruiser (2002) törésteszt

2004.11.22. 19:35

A PT Cruiser megfizetett extravagáns külsejéért a törésteszteken.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 6(38%) Oldalsó 16(89%) Összesítés 21 Gyalogosbiztonság 3(8%)

 
   
   

Az elmúlt tíz év egyik legötletesebb formatervét magáénak tudó PT Cruiser a törésteszteken keményen megfizetett extravagáns külsejéért. Magas súlypontja és építése elvileg jól is jöhetett volna egy komoly baleset átvészelésében, az EuroNCAP műszeres mérései azonban mást mutattak.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A magas karosszéria valóban jó eredményhez segítette az autót az oldalütközésben, de a frontális tesztet annyira rosszul tűrte a kasztni, hogy a tesztelőknek aggályai támadtak a szerkezet egészének stabilitásával kapcsolatban, és ez pontlevonást eredményezett. Az amerikai szabályozás miatt ebben az autóban is feltűnik a térdeket a kormányoszloptól óvó panel, ami továbbra is komoly veszélyt jelent a sofőr és az első utas lábaira.
Ahogyan arra számítottak, a nagy hasmagasság és az oldallégzsákok remek oldalütközés elleni védelmet biztosítottak.
Kifejezetten a PT Cruiserhez gyártott gyerekülésekkel vizsgálták az utódok biztonságát, melyeket Isofix-pontokon rögzítettek a hátsó ülésen, menetiránnyal megegyező állásban. Az ülésből csak egy méret volt, ami a hároméves gyereknek jó volt, de a kisebbik bábu azt jelezte, hogy az ő nyakának ez balesetveszélyes üléshelyzet.
A motorháztető egyes pontjai ugyan enyhítik a becsapódás erejét, de a hűtőrács, a lökhárító és a géptető éle kegyetlenek.
A 2002-es modell első, oldal- és fejlégzsákokkal, elöl előfeszített, erőhatárolós biztonsági övekkel és a hátsó ülésen Isofix-fülekkel felszerelve kerül a kereskedésekbe.