Acura Prototype RL: luxusmodell konfekcióban

2004.04.08. 14:51

Megjöttek az első képek az amerikai Honda csúcsmodelljének prototípusáról. A Honda Legend amerikai megfelelőjét, az Acura RL-t leváltó autó prototípusa meglepő kettősséget hordoz. Miközben tele van műszaki csemegékkel, amilyen az SH-AWD fantázianevű négykerék-hajtás , az ACE névre hallgató speciális, az ütközési energiákat viszonylag egyenletesen eloszlatni képes vázszerkezet vagy a kanyarba világító lámpák egy újabb megvalósítása (AFS), formaterve és alapkoncepciója egyáltalán nem utal rá, hogy egy luxusmárka legdrágább, legnagyobb és legkényelmesebb modelljének előfutárát látjuk.

A Prototype RL - elődjével ellentétben, amelyről bátran mondhatjuk, hogy nagyszabású, elegáns formájával hódított - leginkább egy alaposan felhizlalt amerikai Honda Accordnak látszik. A csapott motorháztető, a jellegtelen mandulavágású fényszórók, a bizonytalan tetőív és az unalmas hátsó rész drabális tömegcikknek láttatja az Acura Prototype RL-t. Ezen mit sem segít a 300 lóerős 3,5 literes szupertiszta motor, amely - bár nyilván Honda módi szerint igazi mestermű - elődjéhez hasonlóan V6-os elrendezésű, így még a számok szintjén sem emeli a Prototype RL presztízsét.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Amerikában elkerülhetetlenül leváltják-e a jelenlegi RL-t erre a típusra, vagy még dolgoznak egy kicsit a járművön, mielőtt bemutatják a végleges változatot, ez ügyben nyilván a New York Auto Show közönségének véleményét is figyelembe veszik majd. De azt - a szerző erősen szubjektív véleménye szerint - csak remélni lehet, hogy ha egyáltalán elkészül a Honda Legend európai utódja, az nem is hasonlít majd a most bemutatott tanulmányautóra. Akkor már ezerszer inkább megfelelne a feladatra az európai Accordhoz igen hasonlító Acura TL, amely ugyan csak elsőkerék-hajtású, de legalább a formájában találni némi eleganciát.