Izgalmas autóbuzi sikertörténet, vidám befejezéssel

Lassie hazatér - izomautó-változat

2009.08.26. 16:19 Módosítva: 2009.08.26. 17:10

Soha nem adtam fel a reményt. Igazából soha nem adtam fel semmit. És nem tudtam elképzelni, hogy valaki csak úgy bezúzza.

John Schnatter a képen látható autót adta el 1983-ban, hogy megmentse édesapja becsődölt éttermét, és egyben elindítsa saját pizzériáját. 1983-ban erre elegendő volt az 1600 dollár, amennyit akkor a második generációs Camaróért kapott. A Papa John’s pizzéria hatalmas üzleti siker lett. A céges honlap étteremkereső menüpontjának tanúsága szerint 25 év alatt háromezres tagú hálózattá nőtt, még Alaszkában, Szaúd-Arábiában, Törökországban és Dél-Koreában is nyitottak egységeket – az összértéket 750 millió dollárra becslik. Már majdnem MacDonald’s, bár nálunk a szerkesztőségben egyetlen Amerikát járt kolléga se találkozott ilyen étteremmel, de nyilván egyikünk se kereste.

Az évforduló alkalmából John Schnatter elgondolkozott, mivel kéne ünnepelni, és persze rájött, mennyire jó volna felkutatni fiatalkori szerelmét, a Camarót, esetleg vissza is vásárolni. „Mindig is vissza akartam vásárolni”, nyilatkozta Schnatter a Jalopniknak. Először egy barátját bízta meg a nyomozással, aztán egy volt FBI ügynököt, de nem jártak eredménnyel. Bánatában még egy Camaro Z28 replikát is építtetett, de nem volt vele megelégedve. Úgyhogy először 25, majd 250 ezer dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki élve vagy halva leszállítja neki a Camarót.

A korszakból rengeteg autó végezte már bontókban, de Schnatter azt mondta, „soha nem adtam fel a reményt. Igazából soha nem adtam fel semmit. És nem tudtam elképzelni, hogy valaki csak úgy bezúzza. Osztott lökhárító, napfénytető, BF Goodrich gumik acélfelniken, Positrac diffi, plüss belső, amihez a vinillel ellentétben nem járt klíma, és a hátsó hamutartó ki szokott esni”, sorolta az ismertetőjeleket.

Mint utólag kiderült, azért volt olyan nehéz megtalálni, mert az első vásárlás idején Indiana államban még nem volt elektronikus nyilvántartás, ráadásul John rosszul emlékezett: nem 1972-es volt a Camaro, hanem 1971 év végi.

A negyedmillió dolláros jutalom viszont már hatott, egy Kentucky-béli fiatalember leszállította a körözött Camarót. Időközben egy kissé dragosították a Z28-ast, de a szép bumblebee-csíkok megmaradtak. Viszont pillanatnyilag 825 lóerős, és annyi idő alatt futja a negyedmérföldet, mint Usain Bolt a 100 métert (9,55) – ennél gyorsabb pizzafutár valószínűleg nincs a szakmában. Schnatter eleinte vissza akarta alakítani az eredeti állapotra, de most már így is kezd neki tetszeni, ahogy a feleségének is.

A negyedszázados évforduló miatt ma minden camarós ingyen pizzát kap a Papa John’s éttermekben, a negyedszázados, illetve 38 éves, másodgenerációs Z28-as pedig beköltözött az étteremlánc Louisville-i központjába. Amerikában élő olvasóink esetleg benézhetnének a legközelebbi Papa John’sba, hogy vajon mennyi Camaro áll a parkolóban.