A falloszforma tovább kísért

2013.06.21. 15:13

Megmutatta a jövő évi Le Mans-i 24 órásra szánt elektromos hajtású versenyautóját a Nissan. Ami a formát illeti, a ZEOD RC nem szakad el a japánok közelmúltban mutatott elképzeléseitől.

A ZEOD RC mintha csak egy frissebb kiadása lenne annak a száguldó fallosznak is csúfolt DeltaWingnek, ami tavaly a Nissan támogatásával indult Le Mans-ban. A japánok az év elején kivonultak abból a projektből, de az autó tervezőjét, Ben Bowlby-t megtartották, ami magyarázatot ad az újdonság alakjára.

Hiába a hasonlóság, a ZEOD RC fejlesztése egészen más irányba indul, mint ahol a szellemi elődé tart. A tisztán elektromos hajtású autó ugyanazt a lítium-ion akkumulátoros technológiát kapja majd, amely az utcai Leaf-ekben is használatos, s ezzel, valamint egyéb – jelenleg ismeretlen – megoldásokkal a világ leggyorsabb elektromos versenyautóját építenék meg belőle – ez talán elég lesz arra, hogy a DeltaWing csekély sikerességét túlszárnyalja.

Az idei Le Mans-i 24 órás futam egyébiránt épp szombaton rajtol. Mint motorszállító, a Nissan jelenléte ezen a versenyen is jelentős: a LMP2-es kategória mezőnyének többségét ők látják el motorokkal.