Jövőre jön a következő Skoda Fabia

2013.09.26. 11:38

A Skoda fejlesztési igazgatója, dr. Frank Welsch meglehetősen bőbeszédűen nyilatkozott a jövőre érkező új Skoda Fabia részleteiről. A szakember elárult néhány meglepő részletet is – például hogy az új Fabia lényegében ugyanakkora lesz, mint az elődje volt.

A Volkswagennél zajló alkatrész-egységesítési törekvéseket ismerve már mindenki készpénznek vette, hogy a legkisebbtől a legnagyobb modellig minden keresztben álló motoros újdonság a szabvány MQB padlólemezre épül majd. Hisz ezt úgy alakították ki, hogy városi kisautótól tágas luxusmodellig bármi épülhessen rá, és annak érdekében, hogy a fejlesztés megtérüljön, minél többféle autóban kellene alkalmazni. Így igazán meglepő, hogy Welsch azt nyilatkozta, a Fabia utódjánál nem használják az MQB struktúrát. Hogy mi lesz helyette, azt nem mondta meg, viszont azt elárulta, hogy az autó mérete nem változik, így valószínű, hogy megmaradnak a bevált PQ24 kisautó-padlólemeznél. Így valószínűleg olcsóbb és gyorsabb lesz a gyártás előkészítése, bár hosszú távon visszaüthet a döntés.

Természetesen teljesen más lesz a karosszéria stílusa, a Fabiát is hozzáigazítják a Rapid és az Octavia új stílusához. „Teljesen új formát kap az autó: valamivel szélesebb, alacsonyabb, és jobb arányú lesz, ugyanakkor megmarad igazi kiskocsinak.” Az eddigi mérethez való ragaszkodás nem logikátlan döntés, hisz ha a Fabia tovább nőne, már a Rapid konkurenciája lehetne.

Welsch szerint a Fabia a Skoda következő új modellje, amelyet valamikor 2014-ben mutatnak be – valószínűleg még az év első felében.