Hollandia partjainál ég egy teherhajó, villanyautó okozhatta a tüzet

2023.07.26. 11:47 Módosítva: 2023.07.27. 14:04

Frissítés: Bár kezdetben számos forrás tényként kezelte, hogy a történtekért egy villanyautó a felelős, a holland partiőrség szerint a tűz oka egyelőre ismeretlen.

A 18 500 tonnás Fremantle Highway nevű autószállító hajó épp Bréma városából tartott Egyiptomba 2857 autóval a fedélzetén, mikor a legénység tüzet észlelt a raktérben. A matrózok ezután maguk próbálták megfékezni a lángokat, ám ez nem járt sikerrel: oltás közben többen megsérültek, egyikük pedig életét vesztette.

Ezek után a személyzet hét tagja a vízbe ugrott, 16-an pedig a fedélzeten várták a mentőcsapatokat. Előbbieket végül hajókkal, míg utóbbiakat helikopterrel sikerült kimenteni.

Nem sokkal később ilyen esetekre specializálódott tűzoltók érkeztek a helyszínre Rotterdamból, akik a fedélzeten küzdöttek volna a lángok ellen. A tűz azonban annyira gyorsan terjedt, hogy végül nem tudtak a hajóra szállni.

Az azóta is lángoló Fremantle Highway-t jelenleg vontatóhajók tartják egy helyben, hogy ne sodródjon más tengeri útvonalak közelébe.

 A Reuters értesülései szerint a tüzet a 25 fedélzeten szállított villanyautó egyike okozta. Az elektromos járművek tengeri szállításával kapcsolatban korábban is merültek fel aggályok. Egy cég még külön ezeknek tervezett konténereket is fejlesztett