A Skoda bemutatta ezer lóerős versenyautó koncepcióját

2024.05.01. 10:06

  • A Skoda bemutatta a Vision Gran Turismo koncepcióautóját, ami a Gran Turismo 7-ben tesztelhető
  • A VGT egy ezer lóerős tisztán elektromos meghajtású versenyautó, ami mindössze 1300 kiló
  • A modellt a legendás Skoda 1100 OHC inspirálta, de a gyártó jelenlegi Modern Solid dizájnnyelvét is felfedezhetjük benne

A Skoda is bekerült azon gyártók közé, akik a Grand Turismóba készítettek koncepcióautót. A cseh gyártó Vision Gran Turismo (VGT) modellje egy együléses villanyautó, amit a legendás 1100 OHC inspirált.

A Skoda Vision Gran Turismo már a sokadik VGT. Az elsőt a széria hatodik részében mutatták be még 2013-ban, ami a Mercedes-AMG VGT volt. 11 év alatt pedig már rengeteg autógyártónak lett ilyen modellje, többek között a Nissannak, a Toyotának, a Lamborghininek és a Suzukinak is.

A Skoda VGT egy együléses versenyautó, amit négy elektromotor hajt, teljesítménye 800 kW (1071 LE), maximális nyomatéka pedig 1020 digitális Nm. A koncepcióautó így is mindössze 1300 kilogramm, ami szép eredmény, tekintve, hogy egy 87 kWh-s aksi van benne - végülis digitálisan.

Az autó a gyártó jelenlegi dizájnnyelvét, a Modern Solidot követi, de főleg a Skoda 1100 OHC inspirálta. A Skoda Vision Gran Turismo alacsony, hosszúkás karosszériája nagyon futurisztikus, amit főleg az élesen meghúzott vonalainak, éleinek köszönhet. Aktív aerodinamikai elemekkel rendelkezik, ilyen rajta például az osztott hátsó szárny.

Kétféle fényezést készített a Skoda a VGT-hez: az egyik a 130 RS-t idézi, amelyet az 1977-es Monte Carlo Rallyn aratott kettős győzelméért ünnepeltek, a másik pedig matt Explorer Green zöld színű, amit a Skoda Vision 7S koncepcióautóról vettek át.