Sebességi rekord Toyota Priussal

2004.12.22. 13:25

A Prius nemrég megszerezte a leggyorsabb hibrid hajtású szériakocsi címet. A rekordot Észak-Amerikában, a Bonneville Speed Week rendezvényen állították fel az átalakított Landspeed Prius nevű járművel.

Annak érdekében hogy az autó gyorsabban haladhasson, a Toyota szakemberei hosszabb végáttételt alkalmaztak, de megnövelték a benzinmotor maximális fordulatszámát és az elektromos rendszer feszültségét is, hogy egy kevés többletteljesítményhez jussanak. Emellett a nagy sebességű haladást segítették a nagyméretű kerekek és az ültetett futómű is, ami ebben az esetben nem a stabilitás növelését, sokkal inkább a légellenállás csökkentését szolgálja. A sofőr biztonsága érdekében az autóba bukókeret került, viszont a felesleges elemeket - üléseket, kárpitokat - természetesen nem kellett magával cipelnie a rekordkísérletre. Mindezek ellenére elmondható, hogy a Landspeed Prius alapjaiban megegyezik a szériamodellel, hiszen sem a karosszérián, sem az erőátviteli rendszer legfontosabb elemein nem változtattak jelentős mértékben.

Az erőfeszítések hatására a Prius a Bonneville sóstó tükörsima medrében elérte a 210,491 km/órás sebességet. A rekorder autót a Toyota ezek után elsősorban a Prius népszerűsítésére használja: a bemutató-túra első állomása a Detroit Motor Show lesz január elején, de később más autókiállításokon is látható lesz a Landspeed Prius.