Hyundai Genesis Coupé: tohonya csajozógép

2008.10.14. 15:18

Kissé talán túlsúlyos, de így is ígéretes az új, hátsókerék-hajtású kupé, amelyet a napokban kezdtek el forgalmazni Dél-Koreában.

A Hyundai a bemutató kapcsán elárult néhány adatot is, amelyekkel korábban adós maradt. Kiderült többek között, hogy milyen menetdinamikára számíthatunk a típustól. A kisebbik, 223 lóerős négyhengeres turbómotorral hajtott kivitel hasonlóan megy, mint az előző Hyundai kupé 179 lovas csúcsváltozata: 8,3 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, ami nem rossz, de a sportos kupék mezőnyében nem igazán számít jó eredménynek. A 3,8 literes, 310 lóerős V6-ossal hajtott Genesis Coupé már sokkal jobban teljesít ezen a téren, 6,3 másodperc alatt gyorsulhat 100-as tempóra, de a közvetlen vetélytársak - a nyolchengeres Ford Mustangok vagy a Nissan Z - még így is könnyedén lehagyják lámpától lámpáig gyorsulásban. Pedig elvben minden adott, hogy a Genesis a kategória legjobbjai közé tartozzon: nagy teljesítményű Brembo fékek, önzáró differenciálmű és hátsókerék-hajtás, csak az autó 1,6 tonnás tömege tűnik jó 2-300 kilogrammal többnek a kívánatosnál.

Ennek ellenére a koreai gyártónak aligha kell majd csalódnia az eladásokban, ami a visszafogott elvárásoknak köszönhető. Világszerte csupán évi 40 ezer példányt terveznek eladni - ebből csupán 5000-et a hazai piacon - ami az átszámítva csupán 3,6 millió forintos alapárat nézve biztosan sikerülni fog. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy nálunk milyen áron akarják piacra dobni a típust, de egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha Európában is viszonylag gyakori látvánnyá válna.