Feltámadt a Skoda kupé

2007.05.07. 15:31

A vörös, háromajtós Fabia sajnos nem gyári eredetű, és csupán egyetlen példány készült belőle a gyújtógyertyákat gyártó cseh Brisk cég műhelyében.

Az egyedi versenygép felidézi a ?koda legszebb kupéinak emlékét. Az 130RS és az összesen három példányban legyártott 200RS ma már alig több, mint csodás, de elérhetetlen legenda, a Brisk RS 01 WRC révén azonban ismét megjelenhet egy Skoda kupé a versenypályákon.

A 2005-ben beindított fejlesztésben a brit Prodrive is közreműködött, és az összes átalakításnál figyelembe vették az FIA WRC versenyautókra vonatkozó előírásait. A bukókeret a Fabia WRC-ből érkezett, a motort pedig a VW-csoportnál használt motorok alkatrészeiből építették. A blokk a jól ismert kétliteres négyhengeres, amellyel a Škoda Octaviától a Seat Leonon keresztül a VW Golfig számtalan nagy sorozatú típusban találkozhattunk már, a hengerfej az Audi S3-as motorjából származik, de felhasználták az 1,9 literes TDI motor egyes alkatrészeit is. A motor teljesítménye így eléri az 500 lóerőt, maximális forgatónyomatéka pedig a 600 Nm-t. Mindehhez ráadásul állandó összkerékhajtás, és mindössze 920 kilogrammos karosszéria társul.

Az autó végsebessége a rövid váltóáttételezésnek köszönhetően jelenleg csupán 200 km/h, bár ennél nyilván sokkal többre is képes volna, ugyanakkor mindössze 2,7 másodpercre van szüksége a 100 km/h-s sebesség eléréséhez. A fékrendszer a Porschétől érkezett: elöl 330, hátul pedig 320 mm átmérőjű féktárcsákat és négydugattyús féknyergeket alkalmaznak. A fejlesztés még nem ért véget teljesen. A megfelelő leszorítóerő elérése érdekében az autó kap még egy nagyobb hátsó szárnyat, és keresik a megfelelő gumiabroncsokat, a jelenlegiek ugyanis túl hirtelen veszítik el a tapadásukat.

Ha készen lesz a versenygép, először hegyi versenyeken indulnak vele - egy olaszországi futamra már be is nevezték -, a volánhoz pedig a Skoda gyári pilótáját, Václav Pechet ültetik.

Az egyedi versenygép elsődleges célja a tesztelés. A Brisk Racing jelzésű gyertyákat így élesben, versenykörülmények közt próbálhatja ki a gyár, bár erre megfelelt volna egy szokványos Fabia WRC is. "Az RS 01 nemcsak tesztautó, de örömautó is" - mondta a Brisk cég igazgatója, Mojmir Capka. Azt már mi tesszük hozzá, hogy kiváló reklám is, főleg Csehországban, ahol évtizedek óta nem készítettek már kupé karosszériás Škodát.

Ez a cikk nem jelenhetett volna meg oMm segítsége nélkül, aki lefordította a fentieket. Nagyon köszönjük.