Nissan villanyautó 2010-re?

2007.09.20. 11:16

Előbb gondoltunk volna rá, hogy a Nissan Mixim furcsa karosszériájával találkozunk egy utcai autón, mint hogy a bele épített elektromos hajtáslánc még ebben az évtizedben gyártásba kerülhet.

A Nissan egyik vezetője, az európai termékfejlesztésért felelős Pierre Loing szerint azonban pont a SuperMotor technológia a meghökkentő tanulmány egyetlen része, amely biztosan gyártásba kerül. Az igazgató szerint az első Li-ion akkumulátoros villanyautók, vagy hibrid hajtású modellek – hogy melyik, az nem derült ki pontosan – Japánban már 2010-től kaphatók lesznek, és Európában is bemutatkoznak egy-két évvel később. Az első villanymotoros Nissanok várhatóan már létező modellek átalakításából születhetnek meg.

A tisztán elektromos hajtás az utóbbi két-három évben került ismét a figyelem középpontjába, amióta a lítiumos akkumulátorokkal sikerült a korábbi többszörösére növelni az elektromos energiatárolás fajlagos kapacitását. A legújabb cellák jóval könnyebbek és nagyobb kapacitásúak, mint korábbi ólmos vagy nikkeles megfelelőik, így a korszerű elektromos autók hatótávolsága már megközelíti a használható szintet.