Jogsihosszabbítás szinte ingyen, járkálás nélkül? Lehetséges

2023.12.17. 13:21

Bár a forgalomba helyezés, honosítás, átépítés, műszakiztatás és barátai a bürokrácia végtelen tengerében fuldoklik, meglepő módon a jogosítvány hosszabbítása könnyebb, mint valaha. A kötelező orvosi vizsgálatot nem ússzuk meg, de már ezzel sem feltétlen kell a háziorvost zaklatni, jó pár munkaegészségügyi szolgáltató is meg tudja csinálni.

A háziorvosnál 50 éves korig 7200 forintot kell kicsengetni (a korral ez az összeg csökken), magánban tapasztalatom szerint 8500-15000 között mozog, az utóbbinál már egyéb szűréseket is elvégeznek, ami amúgy sem árthat. Plusz, jellemzően ezekből találni olyat, aki nagyjából azonnal fogad, ha kezdünk kifutni az időből. A jogsi lejárati napja egy ideje a születésnapunk, ami esetemben az év végi ünnepek közelébe esik, így halmozottan hátrányos helyzetben vagyok – én is a magán megoldást vettem igénybe. 

Képernyőfotó 2023-12-12 - 9.55.51.png

Ha ez megvan, akkor nem kell semmi, csak egy KAÜ avagy Ügyfélkapu regisztráció, ami szintén nem árt, ha van, szerencsére egyre több dolgot el lehet vele intézni online. 

Belépve a Vezetői engedély automatikus meghosszabbításra kattintva elindítjuk az ügyintézést, ahol néhány olyan keresztkérdésre kell válaszolni, mint a van-e vezetéstől való eltiltás és hasonlók. Ezután meg kell adni az elérhetőségeket, hogy ha valami gond van, vagy megérkezett a jogsi, tudjanak szólni, valamint hogy hova kérjük az okmányt. Ez lehet a lakcímünk, egy általunk meghatározott cím vagy az okmányiroda is. Az orvosi papírt tegyük el, beküldeni nem kell, a rendszer automatikusan lekéri az orvos által feltöltött adatokat.

Képernyőfotó 2023-12-12 - 9.56.07.png

Ha minden rendben, kapunk egy visszaigazolást emailben, aztán a folyamatokról sms-ben is. Nekem a hazai viszonyokat nézve igen flottul zajlott minden, a kedden leadott igénylés már szerdán feladásra került, így csak a posta “gyorsaságán” múlt, hogy hétfőn érkezett meg a kezembe. Ez így nem került semmibe, míg ha az okmányirodában csináltattam volna, jelen állás szerint 4000 forintot kellett volna fizetnem.

Annyi peremfeltétel van a KAÜ-s regisztráción felül, hogy legyen egy 3 évnél nem régebbi fényképünk a rendszerben és egy aláírásmintánk. Ha az utóbbi kettő hiányozna, ezeket tudjuk pótolni online a mo.hu-n az Okmányok menüpont alatt a vezetői engedélynél.

Képernyőfotó 2023-12-12 - 9.56.53.png

Fontos! A lejárt jogsit az új kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kell küldeni postán vagy be kell vinni az okmányirodába!