Autódoktor Autódoktor

Hideg az Astra, ezért szegény a keverék?

2011.06.30. 12:11 -

Tisztelt Autódoki!

1992-es Opel Astra F 1.4 8v-ről lenne szó.

A hőmérséklet-visszajelző lámpa a műszerfalon a hideg szintnél feljebb nem mászik, a gombát teszteltük, cseréltük az mér rendesen. Indításnál a szívató sokáig rajta marad, és nem akar lekapcsolni.

A műszerfalon kigyullad a motor ellenőrzőlámpa, és utána nem sokkal elkezd fulladozni a motor, és leáll.

Kivillogtattuk a hibát, kettőt jelzett:
- Fojtószelep/potenciométer feszültség túl alacsony
- Lambdaszonda/befúvásjel keverék túl szegény.

Ezek összefüggésben lehetnek a hőmérsékletjelzés hibával?

A termosztát folyton nyitott állapotban van.

A lambdaszonda új.

Tisztelettel: Kurucz Péter

Kedves Péter!

A nem-melegedési probléma minden bizonnyal a termosztát problémája, ahogyan az ön is jó szemmel észrevette - nyilván ezért is tudja, hogy folyamatosan nyitva van. Bármilyen meglepő, még ilyen melegben is jóval tovább tart elérni a motor üzemmeleg tartományát, ha a termosztát nem teszi a dolgát.

A két hibakód közül a túl szegény keverék problémáját elvileg okozhatja a folyamatos hidegüzem, bár sokkal valószínűbb, hogy egy, vagy néhány alkalommal a szükségesnél szegényebb volt a keverék - és itt utalnék a másik hibára. A fojtószelep jelzésének hibája, vagy hiánya a hidegüzemtől teljesen független probléma lesz, viszont okozója lehet a szegény keverékre utaló hibakódnak.

Javaslom, hogy a fojtószelep állásának megfelelő jel meglétét ellenőrizzék első nekifutásra, valószínűleg ott lesz a probléma gyökere.

Ezután persze erősen javasolt egy jól működő termosztát beszerelése is.

Üdvözlettel:

Autódoktor

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2011. június 30., 12:11, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2011.06.30 16:12:29Schütii

  Ha állandóan nyitva a termosztát,akkor elvileg NEM LEHET szegény a keverék, mivel az elektronika is állandóan a hidegüzemhez akar alkalmazkodni, vagyis dúsít. De a leírás alapján több sebből is vérzik az az autó.

 • 2011.06.30 16:14:32Schütii

  Én ELŐSZÖR a termosztátot cserélném, majd ha az már jó, akkor keresnék más hibát (ha van), de ahány ház, annyi szokás...

 • 2011.06.30 17:58:25Suttora

  Lehet szegény a keverék, mivel az elektronikának igazából fogalma sincs a fojtószelep valódi állásáról

 • 2011.06.30 21:11:18Naezatutti?!

  Termosztát csere az első. A "kivillogtatásos" módszer pedig eléggé fals eredményeket is hozhat, sok esetben bebizonyosodik, hogy ez a számítógép hibakiolvasás és a megadott hibakódok nem fedik a valóságot. Egy közel 22 évvel ezelőtti rendszertől ne várjuk el, hogy egyértelműen megmondja a hibát, gyakran mellé lőhet ezzel az ember, főleg egy majd 19 éves Astra (az enyém is novemberben tölti a 19-et), sok mindent találhat hibát, már rég nem áll a helyzet magaslatán ilyenkorra a rendszer. Termosztát csere után kiderül, lehet semmi mással nem lesz gond hibajel ide-hibajel oda...
  (Egy kis segítség az Astra-s tulajoknak:[link])

 • 2011.07.03 13:45:35...::: Flúgos Kamionos :::...

  Hihetetlen, hogy tudja, hogy rossz a termosztát, és mégis találgat, hogy mi lehet a hiba oka. Nem lenne egyszerűbb egy (filléres) termosztátot beszerezni, és ha akkor se lesz jó, akkor keresni tovább a hibát?

 • 2011.07.04 11:49:50aefzuj

  Nem melegszik a motorom. A termosztátom folyamatosan nyitva van. Mi lehet a hiba??????

  Jajj istenem, Taigetoszért kiált a természet!

 • 2011.07.05 18:09:00H K ZS

  Az autóm gumija mindig leenged. Van benne egy szög. A kerékcsavar új. Mi lehet a hiba?

 • 2011.07.05 22:46:56McK

  H K ZS
  Ez ült..:D

 

Autódoktor Autódoktor

Autószereléssel, üzemeltetéssel kapcsolatban kérdezze az Autódoktort, vagy böngésszen a több száz eddigi tanács között. Kereshet is! Jó egészséget.

KeresésKeresés

IndapassIndapass

▴hirdetés