Értékcsökkenés újra

2004.04.29. 16:42

Tisztelt Autójogász!

Kb. 3 hete vásároltam szalonból a vadonatúj autómat, konkrétan egy Citroen C3 Pluriel 1.6 SensoDrive modellt. Ára 4.780.000 Ft volt. Hétfőn a gépjárművem összetörték: míg álltam a piros lámpánál, hátulról belém jöttek. A másik fél elismerte hibáját. A kocsimon összetört a hátsó lökhárító, a csomagtér ajtó és a hátsó csomagtér lemez, ezeket cserélni kell. Valamint javítani kell (kikalapálni) a csomagtér alját. Ha a gépjárművemet totálkárra írták volna, abban az esetben azonnal kaptam volna egy újat. Így viszont csak javítva lesz.

Kérdésem a következő: mivel önhibámon kívül a kocsim mostantól kezdve töröttként lesz nyilvántartva, kérhetek-e a biztosítótól az értékcsökkenés miatt valamilyen kártérítést a javítási díjon felül? Hiszen ha később el akarom adni a gépkocsit, még ha a cserélt alkatrészekről nem is, de a javított csomagtér padlóról egy szakember biztosan meg tudja állapítani majd, hogy törve volt.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Wittig Zoltán

Tisztelt Wittig Zoltán!

Azt sajnos nem tudjuk Önnek megmondani, hogy a biztosítása mire terjed ki pontosan, de ha a biztosító a vele fennálló biztosítási jogviszony alapján megalapozottan nem nyújt Önnek teljes kártérítést, akkor a károkozóval szemben még mindig felléphet kártérítési igénnyel a biztosítási összegből meg nem térült kára erejéig. Ehhez mindenesetre a gépjárműben a baleset folytán keletkezett és ki nem javítható értékcsökkenés pontos mértékének megállapítottnak kell lennie. Lényegében tehát a biztosítótól nem kérheti az értékcsökkenés megtérítését, csak akkor ha erre a biztosítási jogviszony kiterjed.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai lászló