Ki a hibás?

2015.12.13. 15:31

Tisztelt Autójogász!

Történt egy olyan szituáció az autópályán hogy jöttem a külső sávba olyan 100-110 km/h tempóval. A gyorsító sávba jött egy lassabban haladó jármű aki irányjelzés nélkül akart becsatlakozni a sávomba.

Én rádudáltam hogy ki ne jöjjön elém, mert elég nagy volt a sebesség különbség. Ő visszarántotta a kormányt és haladtam tovább, ő fogta jobbról megelőzött záróvonalon természetesen, elém vágott és befékezett elém! Szerencsére nem mentem bele a hátuljába de egy ilyen szituációnál ki a hibás és ha esetleg baleset történik hogyan bizonyítom be hogy jobbról megelőzött és direkt lefékezett előttem. Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírtak alapján az Önt megelőző és Ön előtt befékező autós nagy valószínűséggel megvalósította a közúti veszélyeztetés bűntettét. A Büntető Törvénykönyv szerint "Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton [...] más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

A joggyakorlat az ilyen esetek jelentős részében megállapítja a bűncselekményt. Természetesen a hangsúly a bizonyításon/bizonyíthatóságon van.

Ha baleset történik és Ön erre hivatkozik, akkor a rendőrség hivatalból kell hogy vizsgálja az állítást. Bizonyítani nem könnyű a dolgot. Lehet például tanúval, vagy esetleg kamerafelvétellel. Ha se tanú, se felvétel nincs, akkor az is elképzelhető, hogy bizonyítottság hiányában nem tudják felelősségre vonni az illetőt.

Tisztelettel dr. Erdey Péter