Gumit a kátyús utakra

2016.02.02. 15:05

Kedves Gumidoktor!

2005-ös Ford Fiesta típusú autómmal tavasztól napi 67 km oda-vissza utat kell megtennem meglehetősen rossz, kátyús, javított, toldozott-foltozott utakon. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy tudna-e olyan nyári abroncsot ajánlani nekem erre az autóra, amivel ilyen utakon komfortosan lehetne utazni?

Olyan abroncsot keresnék, ami valamivel jobban bírja az úthibákat. Az autó eredeti mérete 175/65 R14. Létezik esetleg ebből „ballonosabb” kivitel? Milyen nyomásértékkel lehet esetleg a komfortérzetet növelni? Vagy esetleg a gumi élettartamát növelni? Mindenféle jó tanácsát szívesen venném. Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kiss Attila

Kedves Attila,

Van pár jó tanácsom az ön számára. Először is a 175/65 R14-et tovább "ballonosíthatja" a 165/70 R14 méretre cserélésével. Ez tulajdonképpen mindenben megfelel az autó gyári méretének, de kis plusz komfortot nyer általa. A nyomás tekintetében az autó gyártója, azaz esetünkben a Ford által ehhez a típushoz megadott értékek az irányadóak.

Nyilván, ha kicsit alacsonyabb nyomással közlekedne, az autó is komfortosabb lenne, mert puhábban nyelné el az ütéseket a kerék. De ezt nem javaslom, mert ugyanakkor megnőne a sérülés kockázata kátyús úton és az abroncs kopása is felgyorsulna. Szóval nyomásban a gyári értékeket kövesse!

Gumiválasztásnál pedig preferálja a nagyobb gyártók által felvásárolt régi kelet-európai márkáket (Barum, Matador, Debica, Sava stb.), mert a tapasztalatok szerint ezek jobban bírják a rossz minőségű útfelületet, mint nevesebb prémium-felmenőik. A csúcsgumik sima aszfaltra vannak tervezve, ott is tesztelik őket, így neheze(bbe)n bírják a balkáni gyűrődést...(o;

Üdv, Gumidoki