Leszívja az erősítő az aksit

2012.10.25. 16:30

Tisztelt Kütyüdoki!

Nem régiben beszereltem egy komplett egy nem olyan nagy teljesítményű autóhifit az egyik haverom autójába kondi nélkül.elméletileg mindent jól csináltam a leírások szerint. a testkábelt közvetlen a kasznira kötöttem, a táp kábelt csak a legvégén tettem az akkusarura, biztosítékot beiktattam a tápkábelhez az erősítő és az aksi közé, rca kábelek és a mélynyomó a helyén stb... De még is valamiért lemeríti az aksit 1-2 nap alatt ha nincs használatban! Elvileg nem zárlatos a hifinek semelyik része. Gondolkodtam egy kapcsoló beiktatására de nem tudom pontosan hova tegyem, Vagy mit tudok én ilyen esetben tenni? Kérem segítsen!

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

A helyes bekötés szerint a rádió kikapcsol, ha kiveszed a kulcsot. Az erősítőt a rádió remote feliratú vezetéke kapcsolja, amin csak akkor van feszültség, ha a rádió be van kapcsolva. Egyéb fogyasztó nincs a rendszerben a leírásod alapján, így nem marad más, mint a méregetés. Elsőként a rádiót ellenőrizd, hogy valóban kikapcsol-e a kulcs kivételekor. Ezután, egy műszerrel mérd meg, hogy az erősítő kapcsolószálán valóban megszűnik a feszültség, ha kikapcsolod a rádiót. Ha minden helyesen működik, akkor áramfelvételt kell mérni. Mindent kapcsolj ki és várd meg, amíg a belső világítások is lekapcsolnak, majd mérd meg az autó nyugalmi áramfelvételét. Ez nem lehet több, mint 80-100mA. Néhány autótípus, mint BMW, Ford. akár fél órát is eldolgozik, tesztel, ellenőriz a gyújtás levétele után, ezt tudni kell az áramfelvétel mérésénél, nehogy az autó funkcióját is belemérjük és tévútra vigyen a hibakeresésben. Ha a nyugalmi áramfelvétel normál értéket mutat, akkor az akkumulátor hibás, vagy csak egyszerűen lemerült a szerelés során és fel kell tölteni. A töltés 6-8 órát vesz igénybe. Ezt sokan nem veszik tudomásul és egy félórás töltés, vagy egy fél órás autókázás után úgy gondolják elegendő töltést kapott az autó. Nem, a töltés 6-8 óra. Ha magas a nyugalmi áramfelvétel, akkor az utoljára beépített egységeket kell végigmérni. A rádió áramfelvétele kikapcsolt állapotban nem több, mint 10mA. Az erősítő kikapcsolva nem vesz fel áramot.

Ha a beszerelt cuccok mind jók, akkor nagyobb a baj. Ebben az esetben neki kell állni és szakaszolni az autó elektromos rendszerét. Viszont akkor nem a HiFi szerelés következménye az akkumulátor merülése, hanem eddig is fenn ált a probléma.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu