Gyenge a jel a Borában

2014.02.07. 13:23

Tisztelt Kütyüdoktor!

Az autómban, Vw Bora Variant, gyári rádiónak (Vw Beta) egyik napról a másikra csökkent a hatótávolsága. Eddig amit városon kívül 30-kmre jelet fogott azt most 5 km után elveszíti. Kérdésem mi lehet a hiba?

Üdv, Tamás

A rádióba be kell dugni egy másik antennát, vagy egy méteres drót is megteszi, és ellenőrizni, hogy javul-e a vétel. Ha nem, akkor a rádió elromlott, ha javul, akkor az antenna környékén kell keresgetni. A rádiót el kell vinni műszerészhez és javítja, de előtte mindenképpen érdemes árajánlatot kérni, mert sok esetben olcsóbb egy új utólagos rádió, ami többet tud, mint a gyári és sokkal szebben szól.

Ha az antennára utal a hiba, akkor ellenőrizni kell az antenna talppontját, mert a felfogatásnál kialakuló kontakthiba miatt a beleépített erősítője nem kap tápfeszültséget és így nem lesz alkalmas a vételre. Bekapcsolt rádiónál finoman meg kell mozgatni az antenna alját, ha megjön a vétel, akkor ott a baj. Le kell bontani a kárpitot, kiszedni az antennát és megtisztítani a karosszériát, valamint az antenna érintkezőjét.

Természetesen lehet szakadt az antenna kábel is, ez egy egyszerű műszerrel meg lehet mérni. A kábel két végét szakadásmérővel össze kell csengetni és ellenőrizni, hogy az árnyékolás testen legyen, a melegpont viszont attól elkülönülve. Az antenna is elromolhat, ha így van, cserélni kell, nem lehet javítani, de ez nem jellemző.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu