Néha lemegy az ablak, néha nem

2016.08.30. 14:39

Adott egy 2002-es Opel Zafira A (2.0 Diesel, Y 20 DTH), melyben 4 elektromos ablak van. Először azt tapasztaltam, hogy a jobb hátsó néha működik, néha nem. Majd egyik hátsó sem működik, ekkor a 17-es számú biztosíték cseréje megoldotta a problémát, majd történt olyan is, hogy egyik ablak sem működött, ekkor a 17-es és 20-as számú biztosítékokat is cserélnem kellett.

Majd jelenleg ott tartok, hogy az első ablakok stabilan működnek, de a hátsók nem, és ahogy cserélném a 17-es számú biztosítékot, akkor az levett gyújtás mellett is azonnal elfüstöl, ahogy beteszem. Próbáltam lehúzni az összes ablakemelő kapcsolót és így biztosítékot cserélni, de így is elfüstölt egyből (gondolom nem a kapcsolók zárlatosak). Tippem szerint valamelyik kábel letestel, jól gondolom?

Üdv: Miklós

Lehet a hiba okozója az ajtóátvezetőben eltört kábel. Az ajtónyitást okozta sok tekeredéstől egy idő után eltörhetnek vezetékek és összeérve zárlatot okozhatnak. A hiba lehet a hátsó, de lehet az első ajtóátvezetőben is. Nem elég összeforrasztani a kábel, mert a forrasztás kemény és hamarosan mellette újra eltörik. A hibás vezetéket ki kell váltani egy darabon új kábellel.

Ha volt lakatosmunka az autón, akkor annak környékét is érdemes megvizsgálni. Sokszor előfordul, hogy lakatosmunka során kívülről hegesztik az autót, de a belső kábelköteget nem húzzák félre és az a hőtől károsodik, így lehet hibaforrás ez is. Ha nem talált semmilyen rendellenességet, akkor jön a szakaszolás. elsőként a hátsó ajtó átvezető csatlakozóját kell lehúzni, így függetleníti az ajtóban lévő részt. Ha a zárlat fennáll, akkor a biztosítéktáblától elindulva kell keresni a zárlatot, követve a kábelköteget. Ne használjon nagyobb biztosítékot a hibakeresés során, mert az tüzet okozhat, hiszen a kábel keresztmetszetére van méretezve a biztosíték.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu