LPG-vel háromhengerezik a Scorpio

2017.10.29. 05:31

Tisztelt LPG-doktor!

A 95-ös Ford Scorpióm benzinnel tökéletesen működik, LPG-vel viszont szinte folyamatosan háromhengerezik. Alacsony fordulaton (1500 alatt) nagyon rángat, talán ilyenkor csak két henger működik. Néha pár másodpercre működik minden henger gyorsításnál. A gázinjektorokat most néztem át, mindegyik szépen zár és nyit, ahogy belefújtam, átengedte a levegőt, amikor feszültséget adtam az injektoroknak. A gyújtást teljes egészében cseréltem újra egy hónapja. Denso gázos gyertyákat vettem bele.

Már nincs több ötletem, csak a gázrendszer kábeleit nem néztem még meg. Alacsony fordulaton gyorsításnál hallom néha visszadurrogni a gázt, egyszer az autó előtt álltam, amikor durrant egyet, és a szívócsőben durrant, tehát elvileg kapja a gázt rendesen. Valamire érzékeny lehet a gyújtásomnál? Esetleg egyéb hely ahol kereshetem a problémát?

Üdvözlettel: Richárd

Kedves Richárd!

A gáz alapvetően nagyobb gyújtóenergiát igényel, mint a benzin. Éppen ezért nagyon jól tette, hogy alapvetően a gyújtás környékén kezdett vizsgálódni. Igazság szerint a vaktában cserélgetés helyett sokkal jobbnak tarjuk a digitális oszcilloszkópos diagnosztikát. A módszer gyakorlatilag tévedhetetlen, ellentétben az OBD diagnosztikával.

Amennyiben valóban hibátlan a gyújtása, sajnos nem kerülhető el, hogy a szívószelepek enyhe beégésére kezdjünk gondolni. Ez - tekintettel a szívócsőben történt durranásokra - megalapozott, mivel a szívó traktusban égési vagy robbanási folyamatnak zajlani nem csak nem ildomos, hibátlanul záró szívó szelepek esetében fizikailag lehetetlen is. Javaslom a motor fentiek szerinti diagnosztikáját!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu