2020.10.29. 17:27

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves István,

20 év céges autó használat után ismét autó vásárlás előtt állok, amihez az Ön tapasztalatait és véleményét szeretném segítségül kérni.

70% városi - 30% autópályás használatra keresek családi autót. Fontos, hogy megbízható, takarékos legyen, de a szakmámból adódóan a megjelenés sem utolsó szempont. Az árát 4,5 millió Forintnál húztam meg.

Elsőre egy 5-7 éves, benzines Passat-ra gondoltam, de többek között az Ön véleményei elriasztottak a TSI motoroktól. A sokszor ajánlott Aurisok, Avensisek, Civicek és Accordok viszont többszöri kipróbálás után sem nyerték el a tetszésemet, nem éreztem magam jól a volán mögött. Nincs mit tenni, menthetetlenül "német-bérenc" vagyok. :-)

Ezalatt a 20 év alatt sok autó fordult meg nálam, nagyjából tudom, hogy mit és mit nem szeretnék, de mivel a szerviz igényesség eddig nem volt szempont, elbizonytalanodtam. Bármilyen ajánlást szívesen meghallgatok, és kíváncsi vagyok a véleményére.

Ön milyen megoldást ajánlana nyugodt szívvel?

Tisztelettel,

Péter

Kedves Péter!

Ha mindenáron ragaszkodik a Passathoz, akkor a TSI motorok közül az 1.8 TSI-t és az 1.4 160 lovas TSI-t kerülje legjobban. Az 1.8-as különösen érzékeny az olajcserére, ha az előző tulaj betartotta 30 ezres ciklust, biztos, hogy zabálni fogja az olajat, de a vezérlésével is lehet többféle probléma. Az 1.4-es kompresszoros turbós motornak rendszeresen elreped a dugattyúja. A 2.0-es TSI még a legjobb ebből a felhozatalból illetve az 1.4-es 122 lovas, de a vezérlésükre ezeknek is oda kell figyelni. A 2014-től gyártott szíjas vezérlésű motorok már jobbak, az 1.5-ösről még nincs tapasztalatom. A legjobb motor a Passatban szerintem a 3.6-os szívó benzines, én azt venném, de ebből van a legkisebb választék.

Üdvözlettel:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.