Nincs minősítése az olajnak

2014.11.14. 10:54

Kedves Olajdoki!

Opel Astra H (Z16XER), benzines, 1.6-os, 2010-es évjárat, 85KW-os autómba rendeltem egy webshopról szűrőkészletet olajjal, amihez a CASTROL EDGE 5w30 olajat kaptam.

Az olajcsere után egy ismerősöm közölte, hogy "ennek az olajnak nincs meg a GM Dexos2 minősítése, ki kell engedni és másikat betölteni."

Kérdésem, hogy valóban akkora különbség van a gyártó által minősített olaj és ez között, hogy nem maradhat benne egy évig ami alatt kb 10 000 km-t fog futni az autó?

Valamint azt is szeretném ha javasolná, hogy mit tart a legmegfelelőbbnek és miért azt! A webáruházban kifejezetten ehhez a motorkódhoz kínálják. Különösen azért vesztettem el a bizalmamat mert van a csomagban egy benzinszűrő is ami ebben az autóban nincs is.

Köszönettel: SCS

Kedves SCS!

Sajnos ennek az olajnak tényleg nincs meg a gyári jóváhagyása, így használata nem javasolt ehhez a típushoz. Kicsi az esélye hogy egy csereperiódus alatt bármi tönkremenjen tőle, de a motor ez idő alatt nem kapja meg a szükséges védelmet, így a várható élettartama csökkenhet.

A GM motorolaj szabványok az általános szabványok követelményein túl az olaj hamutartalmára, habzási tulajdonságaira, nyírásstabilitására, az elasztomer kompatibilitásra és még több egyéb paraméterre fogalmaznak meg további követelményeket.

Legmegfelelőbbnek egy márkás GM Dexos 2 jóváhagyással rendelkező olajat tartok, mint például az Eneos Premium Hyper 5W30 vagy a Motul SPECIFIC DEXOS 2 5W30.

Üdv, Olajdoki