Teherautó olaj a terepjáróba?

2015.02.02. 10:40

Tisztelt Doki!

Véletlenül úgy alakult (mielőtt bárki rosszra gondolna: a tanulógyerek rossz hordóból hozott olajat), hogy az 1998 évjáratú Land Rover Discovery I 300 tdi autómba teherautó olaj került, abból viszont a legmodernebb ACEA E7 teljesítményszintű, 5w-30 viszkozitású. Milyen következményekkel járhat, ha nem cserelem le, illetve mit javasol?

Egy rövid eszmefuttatás is jó lenne a haszongépjármű és személygépjármű olajok összehasonlításáról, mert nem nagyon ismert a téma, sokakban fel sem merül, hogy létezik haszonjarmű olaj.

A választ köszönöm, Tisztelettel, László

Kedves László!

Általánosságban elmondható, hogy azért nem javasolt haszongépjármű olajat tölteni személygépkocsi motorjába, mert az ott használt adalékcsomag nem minden esetben kompatibilis a személyautók elvárásaival, és fokozottab lerakódás-képződés, nagyobb károsanyag-kibocsátás, illetve a tömítések károsodása lehet a dolog vége.

Vannak olyan haszongépjármű olajok, amelyek rendelkeznek személyautós jóváhagyásokkal is - ott ez a probléma nem áll fenn. Sajnos ehhez a típushoz a gyártó SAE 40-es meleg oldali viszkozitásnál alacsonyabb viszkozitású olajat nem ajánl, így kétséges, hogy egy 5W30-as olaj elegendő kenést tud-e melegen a motornak biztosítani.

Üdv, Olajdoki