A hozott olajat nem teszi bele a szerviz

2015.12.21. 14:49

Tisztelt Olajdoktor!

Még garanciális autónkba a rendes évi revíziókor a szerviz nem teszi bele az általam vásárolt és odavitt, a gépkönyvben megadott minőségű (0w20, vagy 5w30-as), olajat. Hiába hivatkozom arra, hogy jó minőségű (Agip, Castrol, Shell stb), és nem barkács terméket viszek. Arra hivatkoznak, hogy az autóba csak a "speciális" gyári olaj jó. Megtehetik? Nem mellesleg én meg pont arról nem vagyok meggyőzve, hogy ők az előírt "prémium minőséget" teszik a motorba a "nagy gyári hordóból".

Üdvözlettel: PL

Kedves PL!

Amennyire tudom nem tehetik meg. Olyanokat tehetnek, hogy felárat számolnak fel a keletkezett fáradt olaj ártalmatlanításáért - arra hivatkozva, hogy ez benne van az árban, ha az ő olajukat vásárolja, de nincs benne, ha hozza az olajat. Vagy kérhetnek extra munkadíjat - arra hivatkozva, hogy a meghirdetett munkadíjak akkor érvényesek, ha az ő anyagaikat használják. Illetve beírhatják a szervizkönyvbe, hogy hozott olaj került bele, és pontosan milyen típus.

De ezeket csak tapasztalatból mondom, biztosat egy jogász vagy egy fogyasztóvédő tudna mondani. De lényeges kérdés, hogy tényleg a megadott minőségű olajat vitte-e. Ön itt csak a viszkozitást említi, holott nem az határozza meg a gyári előírásoknak való megfelelőséget, hanem az, hogy az olaj milyen szabványoknak, gyári előírásoknak felel meg. Ha a hozott olaj esetleg csak a viszkozitásában egyezik meg az előírttal, de nem teljesíti az esetleges gyári előírásokat, akkor jól tették, hogy nem töltötték bele.

Üdv, Olajdoki