Alig 19 maradt fenn a legmenőbb Bogár átiratból

2021.08.07. 11:58
0 hozzászólás

Az nagyjából mindenkinek megvan, hogy az eredeti Volkswagen Bogár alapjait meglehetős kreativitással lehet kezelni, lásd például a klasszikus, Bud Spencer-féle Puma Dune Buggy-t. A Dél-Kaliforniában működő Curtis Brubaker, aki többek között az e-book, az érintőképernyő és a 8-sávos kazetta kifejlesztésében is jelentős szerepet játszott, még a buggy-nál is tovább ment: a Volkswagen kisbuszából ihletet merítve dögös kit-cart épített a Bogár alvázára, ez lett a Brubaker Box.

A fenti képen látszik, hogy a Box kisebb, mint egy hagyományos kisbusz - a Bogár-alapok miatt nem is lehetett sokkal nagyobb -, cserébe viszont a doboz-formának köszönhetően tágasabb belső helyet kínált a donornál. A Box nem is volt túl bonyolult, 13 üvegszálas panelt kellett összeszegecselve a Bogár alvázára csavarozni, ám a kit-car elnevezés félrevezető: az autót nem egy összeépítendő készletként vásárolta meg az ember, hanem eleve összeszerelve kapta meg.

Bár rengetegen érdeklődtek az autó iránt, a pénzükkel máshova szavaztak: körülbelül 50 eladott példányról szól a fáma, de a valóság ennél is kevesebb lehetett, annyi bizonyos, hogy három megépített példány után a Brubaker csődöt jelentett. A befektetők szerencsére életben tartották a projektet, a vásárló hozta az alvázat és a hajtást, a karosszériát pedig az AutoMecca nevű cég építette rá.

Ma körülbelül 19 épen maradt Brubakerről tudni. A probléma valószínűleg a Box ára lehetett, mert egyszerűsége ellenére több mint kétszer annyiba került, mint az 1780 dolláros Bogár - cirka 4000 dollárba - , de még a közvetlen konkurens VW kisbuszt is 1000 dollárral olcsóbban lehetett megkapni.

Ezek alapján úgy tűnik, a hetvenes évek piaca, és a fiatal generáció, aminek az autót szánták, nem állt még készen az ilyen egyedi, de drága megoldásokra. Pedig rengeteg érdekes részletet rejt a Box: fából készült lökhárítók, a hagyományos első ajtók helyett középső tolóajtók, belső térből elérhető frunk (első csomagtartó). 

Az autó nem tűnt el teljesen, nemrég közösségi finanszírozású projekt keretében akarták feltámasztani, de ennek sikertelensége ellenére is kitartanak az ötlet mellett. Akárhogy is, az újraálmodott BOXX illene a dizájner-furgonok reneszánszába: a Volkswagen is hamarosan bemutatja az elektromos ID.Buzz-t, és talán a moduláris XBUS (eBussy) sem áll messze a gyártástól.