2022.05.28. 14:18

Ahogy már a beharangozó posztunkban is írtuk, korábbi tréningeinken többen kérdezték, nem szervezünk-e egy olyan képzést , ahol főleg a rántópados gyakorlatot lehet alaposabban elsajátítani. Megvolt az első éles bevetés, és a dolog működik. Egy pillanat alatt beteltek a helyek, de volt egy tanulság: páran mégsem tudtak eljönni, ami elég későn derült ki, így a két csoport körül az első végül hét főből állt. Kár, mert ha időben tudják, biztos szívesen eljöttek volna azok is, akik először elmaradtak, mivel a helyeket lefoglalták előlük.

A „milyen autóval jöjjek?” kérdésre sokan sokféle választ adtak, a Teslától a Fiat Ducatón és az oldtimer Porsche 911-esen át a Mustangig volt itt minden, de persze a többség teljesen hétköznapi személyautókkal jött. Igazából mindegyikkel meg lehetett csinálni a gyakorlatokat, ismét beigazolódott, hogy nem az autó számít. A gumi annál inkább: az egyik autón hátul voltak a rosszabb gumik – ebben a lejárt szavatosságú baromságban még sok gumis hisz, sajnos. A kolléga többet forgott, mint amennyit egyenesen ment.

Csináltam egy galériát, itt végignézhetők a járművek és a forgások is:

A tapasztalat az volt, hogy a jelentkezők többsége még nem volt alapozó tréningen, vagyis az alapokat (mint például a vészfékezés) le kellett rakni. Maga a gyakorlás két részből állt: a nedves műanyag és az aszfalt találkozásánál a két felület közötti váltással indítottunk, ami elég gonosz kombináció, és előbb-utóbb a sebesség növelésével mindenki eljut a határra. És jó páran a megpördülésig is. Ha ez megvolt, akkor jön a rántópad, ahol már ott a véletlen, vagyis a vezető nem tudja, melyik irányba fog kitérni az autó feneke, ami a kerék hirtelen betapadásánál talán kevésbé brutális hatású, de komolyabb koncentrációt és összeszedettséget igényel. Talán ez benne az izgalmas!

A hosszú tréningek menüsorában is szerepel a rántópados gyakorlat, igaz, a résztvevőknek rövidebb idejük van arra, hogy elsajátítsák, mint most volt. Nem tudom, hogy a ráhangolós aszfalt-műgyanta-aszfalt rákanyarodós gyakorlattól, vagy csak eleve ügyesebbek voltak, de meglepően jó arányban voltak sikeresek! Ennek örülünk, és folytatjuk!