2012.09.06. 13:42

Hogy mi ez a Letöltendő-rovat? Nagyon egyszerű: egy állandó kis doboz a címlapunkon, mely segítséget ad gépjármű adásvételhez úgy jogi, mint gyakorlati téren.

Mielőtt rohanna megvenni/eladni álmai autóját/motorját egy pillanatra vegye le a rózsaszín szemüveget és tanulmányozza át autójogászunk és nepperűzőnk alapbölcsességeit:

Hogyan vegyünk járművet?

1. Rendkívül fontos, hogy legyen ott akitől veszünk és az is akinek eladunk. Természetesen lehet mindezt meghatalmazással is lebonyolítani, de akkor legyen ott a meghatalmazás, és a meghatalmazott is! Előre, idegen adatokkal kitöltött adásvételi szerződéssel nem foglalkozunk.
2. Ellenőrizzük minden megjelent fél – eladó, vevő, tanúk – iratainak meglétét, az azokban foglalt adatok helyességét pedig hasonlítsuk össze a szerződésbe foglaltakkal. Ez vonatkozik a jármű okmányaira is – ha éppen nincs ott forgalmi, vagy éppen nem találja a törzskönyvet, hátra arc!
3. Okvetlen ellenőrizze le, lehetőleg előre a járművet. Az alábbi linken megtehető – ha ki van vonva a forgalomból, de az eladó mást állít, inkább távozzunk. Ha ráér, a központi rendszerben rögzített kilométeróra-állásokat lekérdezheti az okmányirodában, vagy még egyszerűbb, ha letölti a telefonjára az Autoszkóp applikációt, melynek birtokában egy Magyarország.hu-s regisztráció segítségével kényelmesen elintézheti a lekérdezést.
4. Minden apró részletre figyeljünk, amikor a jármű azonosító adatait ellenőrizzük. Irdatlan szenvedés és bürokratikus szíváshalmaz lehet bármilyen számelírásból.
5. A jármű legyen olyan színű, mint a forgalmiban. Az utólagos lepapírozás és módosítás felesleges gond.
6. A szerződéskötést követően, lehetőleg még aznap, vagy az első munkanapon szaladjunk az okmányirodába (vevőként és eladóként egyaránt), nehogy a vevőként az átíratásra rendelkezésre álló 15 nap alatt az előző gazda problémás ügyei miatt lefoglalja a végrehajtó, illetve rákerüljön némi teher.

Használtautó-vásárlóként jól jöhet önnek egy checklist, melyet közösen állítottunk össze laikusnak-hozzáértőnek egyaránt. Töltse le bátran, már csak egy ceruza kell hozzá.

Használtautó-vásárlói checklist.

Természetesen friss, ropogós adásvételivel érdemes érkezni, az előre kitöltöttet jól nézze át, de leginkább hagyja a fenébe és írjanak egy újat.

Gépjármű adásvételi szerződés: kitölthető pdf-ben, melyet négy példányban kell kinyomtatni és egyenként aláírni.*

Ha kiszámolná, hogy mennyibe kerül egy külföldi autó regisztrációs adója, illetve vagyonszerzési illetéke, a linkekre kattintva megteheti.

Bárminemű egyéb ötletét-észrevételét a lenti gombra kattintva megoszthatja velünk.

Sok szerencsét, éles szemet és becsületes neppereket!
Totalcar

*A letölthető dokumentum minta, tartamáért és használatából eredő esetleges károkért a Totalcar nem vállal felelősséget.