A mezőgazdaságnak is érdemes formatervezni

2021.12.04. 07:12

A Pininfarináról elsőre érzéki Alfák, Ferrarik és finom Lanciák szoktak beugrani az embernek, de a stúdió a minap egy ezeknél kevésbé szokványos látványtervet mutatott be: egy szőlészetekben használt erőgépet.

A Pininfarina a New Hollanddal együttműködve tervezte meg a gépet, amin egyértelműen látszik, hogy a célszerűség mellett már a forma is szempont volt: a lefelé keskenyedő fülke+alváz a pezsgőspoharak formáját hivatott tükrözni - ez szemből látszik legjobban.

A mezőgazdasági gépeknél mindig fontos, hogy a szakember a lehető legnagyobb felületen tudjon kilátni, ennek megfelelően óriási egybefüggő plexi teszi ki a fülke három oldalát. A Straddle Tractor Concept egyébként kimondottan olyan szőlőültetvényekre lett tervezve, amelyeken a sorok szűkebbek, mint másfél méter, de ahogy a videón is látszik, a nyomtáv változtatható.

A koncepciót a New Holland Clean Energy Leader stratégiájának megfelelően villanymotorok hajtják, vagyis a mezőgazdaság is hamarosan az elektromos gépek útjára léphet - legalább az AdBlue miatt nem kell majd aggódniuk.