A hadihajó és az elfeledett szupersportautó

2021.12.22. 09:13

Az Aston Martin Bulldog egyedi tanulmánynak készült 1979-ben DP K901 kódnéven, eredetileg 15-25 darabot terveztek belőle, de végül egyetlen lett csak kész.  A bulldog eléggé angol dolog, mégsem közvetlenül a kutyáról kapta a nevét, hanem az Aston Martin akkori ügyvezető igazgatója, Alan Curtis által repült Scottish Aviation Bulldog repülőről, de csak K9-nek becézték a Doctor Who sorozat robotkutyája után. Végül 1980-ban mutatták be, és meglepő módon balkormányos volt. A formaterv William Towns munkája, és volt húzása, de végül 1981-ben az új elnök, Victor Gauntlett lelőtte a költséges projektet, a prototípust pedig eladták.

Pedig ez lehetett volna az első 200 mérföld per óra felett, azaz kb. 320 km/h-val haladó autó, amihez elméletben mindene megvolt, kezdve a 0,34-es alaktényezőtől a 600 lóerős, 5,3 literes, turbós V8-ig.

Miután két éve újra előkerült és 18 hónapot szántak a restaurálásra, nagy terveket szőttek köré - erről már itt volt szó -, ám ami a szépet szerető embereknek fontosabb, lőttek róla az autóhoz méltó fotósorozatot. Helyszínnek a HMS Prince of Wales hadihajó fedélzetét választották, ami csodálatos környezetet teremt az Aston Bulldog köré - a Királyi Haditengerészet 280 méter hosszú repülőgép-hordozójának üzemeltetéséhez 1600 főre van szükség, és bevetés esetén négy Merlin helikopter mellett akár 36 F-35B Lightning II vadászbombázót is képes szállítani. A hajtásáról két Rolls-Royce Marine Trent gázturbina meg négy dízelmotor gondoskodik, és az egész egy elképesztő és méregdrága mérnöki műremek.

Ezeket a képeket még novemberben mentettem le a telefonomra, és azóta is sűrűn rájuk pillantok, mert úgy ahogy van, csodás minden pixele. Eleve az Aston Martin Bulldog feltámasztása is kiváló történet, sőt, óvatosan jelölném is 2021. legérdekesebb autós eseményének. A fotókon pedig csodálatosan rímel a haditechnika és a késő hetvenes évek formaterve - hüvös és szürke, szigorú élek és csúcsok mindenhol, mégsem érzem az összhatást jéghideg technónak. Sokat gondolkoztam a megfejtésen, és végül arra jutottam, hogy a felhős ég a trükk, annak a színei köszönnek vissza mind a Bulldogról, mind a Prince of Wales-ről, és ettől lesz az egész ennyire és kerek. Minden egyes részlet stimmel.

Ez még nem az unatkozó aranyifjak autója volt, ha érted, mire gondolok: