Sosem leszel olyan menő, mint Sir Michael Caine

2023.02.15. 10:37

A hamarosan kilencven éves Sir Michael Caine harmincöt évesen vette első autóját, bár jogosítványa még nem volt. Az 1968-as Rolls-Royce Silver Shadow Corniche szűk két évig volt nála, de így is jó a történet, miközben az autó épp árverés alá kerül.

Michael Caine (Period)

Sir Michael Caine a hatvanas években vált televíziós színészből filmsztárrá és egyben kulturális ikonná, az 1966-os Alfie pedig nem csupán hatalmas siker lett, hanem a kedvenc munkája is. A bőséges gázsiknak hála a munkáscsaládból érkező Caine 35 évesen eljutott odáig, hogy megvehesse első autóját, mely egyből egy Rolls-Royce lett, ráadásul a Mulliner Park Ward műhelyéből.

A történet szerint 1968 májusában az aznap épp borotválatlan és kissé rendezetlen öltözetű színész bevásárlólistáján a tej, a kenyér, az újság, a cigaretta és a Rolls-Royce szerepelt. Így hát besétált Jock Barcley londoni kereskedésébe a Berkeley Square-en. Csakhogy innen külleme miatt azonnal ki is tessékelték, miután a Mayfair negyed másik Rolls-Royce szalonjába, H.A. Fox-hoz vándorolt a Dover Streeten.

Ebben a kereskedésben várta Terence Rattigan nyitott Silver Shadow-ja, amit a forgatókönyvíró visszamondott, így hát lecsaphatott rá Caine. Csakhogy az is hamar kiderült, hogy amennyiben a Rolls-Royce-t használja tanulóautónak, olyan biztosítást ajánlanak neki, hogy annál sokkal olcsóbb sofőrt fogadni.

Így történt, hogy Michael Caine inkább hátul ült a Rolls-Royce Silver Shadow Corniche bőrkanapéján, ami azért is volt praktikus, mert így könnyedén beinthetett Jock Barcley-nek minden egyes alkalommal, hogy a szalonja előtt fordultak.

Két év kabriózás után a Silver Shadow Jack Leachhez került, aki a híres londoniak kedvelt füstös éttermét, a Gasworks nevű helyet vitte Fulhamben. 43 évig maradt nála az autó, melyet 2013-as halála után gyárira restauráltak.

Most a Sir Michael Caine kilencvenedik születésnapját követő napon, tehát március 15-én árverezik el a Rolls-t, a H&H Classics pedig 100-150 ezer fontot, vagyis legalább 43 millió forintot vár érte. Tudunk ennél rosszabb üzletet.