Egy olajcég villanyautó-ellenes kisfilmje rém kínos kapufa

2023.07.20. 06:00

Régen volt egy nagyon frappáns és kifejezetten kreatív reklám, amiben egy olyan, fiktív világot mutattak be nekünk, ahol áram helyett mindent benzin és gázolaj hajt. Mármint tényleg mindent: az italautomatát, a borotvát, sőt, még a bankkártya terminált is. Utóbbinál különösen vicces, ahogy a felszolgáló megtankolja egy gyűszűnyi kannával.

Az első generációs Nissan Leaf reklámja volt ez, és valószínűleg még olyanok is értékelték, akik nem igazán voltak oda az elektromos autókért. Okos és szellemes, hiszen hajszálpontosan bemutatta, hogy igenis szükségünk van az áramra az életünk rengeteg pontján, mivel sok esetben ez a legjobb megoldás. Miért pont az autóknál lenne ez problémás?

A bő tízéves reklám után most megcsinálta ugyanezt az Mobil 1, csak épp pont fordítva, a végeredményt pedig nem könnyű megemészteni. Ugyanúgy egy kisfilmről van szó, amiben szegény, szerencsétlen embereket gúzsba köti a gonosz elektromosság, ezért aztán mindenki vaskos kábelekhez láncolva éli szomorú, kihívásokkal teli életét.

És vajon mi lehet a megoldás az olajcég szerint, ha már ilyen félelmetes disztópiába kényszerítette saját magát az emberiség? Rázd le magadról a kötöttségeket, dobd el a kábeleket, ülj be egy bazinagy, amerikai pickupba, és indulj neki a világnak! Szabadság kell, és így aztán tényleg nagyon szabad lehetsz (biztos nem látták a Mad Maxet). Legalábbis ezt állítják ők, és miért is állítanának mást, hiszen amit gyártanak, illetve amivel foglalkoznak, arról egyre inkább úgy tűnik, hogy nem kompatibilis a jövővel.

Félnek, hogy úgy járnak, mint a Nokia, miután először kiröhögték az iPhone-t, majd nagy csattanással beleálltak a földbe. Ez a kapálózás viszont ebben a formában simán csak kínos, hiszen úgy próbálják beállítani a világot, mintha az elektromosság valami ördögi hülyeség lenne, ami teljesen haszontalan, és mindenki életét pokollá teszi, hiszen változatos kompromisszumokra kényszerít.

Forrás: Mobil 1
Forrás: Mobil 1

Valószínűleg azt szeretnék átadni ezzel, hogy a villanyautó azért hülyeség, mert állandóan töltögetni kell, ami hosszadalmas, számolni kell vele, és még a fogyó hatótáv is para. De annyira béna a koncepció, hogy nem jön át az üzenet, hiszen egy olyan élethelyzetet hoznak példaként, amiben jelenleg is vagyunk, és mindannyian tudjuk, látjuk, érzékeljük, hogy elektromos eszközöket használni egyáltalán nem szívás.

Persze, bosszantó, amikor egy telefon nem bírja ki a nap végéig, ahogy az elosztóba bedugott négy-öt töltőnél is van szebb látvány. De azért talán nem kibírhatatlan, és egészen biztosan nem az a mindenben korlátozó káosz, amit az ExxonMobil videója elénk tár. És aki használt már valaha huzamosabb ideig elektromos autót, az pontosan tudja, hogy a valóságban az illusztráltnál jóval kevésbé idegörlő élmény.

Forrás: Mobil 1
Forrás: Mobil 1

Vannak kompromisszumok a villanyautók használatával kapcsolatban, persze. Egyelőre még sokaknak nem felelnek meg, akár azért, mert az életvitelük miatt nem jó nekik, akár azért, mert nagyon drágák. Ésatöbbi. Van az elektromos autóknak hátránya igen, ahogy a belső égésű motoros autóknak is van előnye, nem fekete és fehér ez az egész. Jelenleg a jövő szempontjából a villanyautók állnak nyerésre, de a benzinesek és dízelek is itt lesznek még egy darabig.

Akárhonnan nézzük, ez így, ebben a formában nevetséges párhuzam, ami sokkal többet árt, mint amennyit használ. Mert béna, buta, sarkos, és valószínűleg még a leginkább benzinvérű arcok is kínosan fészkelődnek, amikor nézik. Többek közt én is, pedig rám aztán nehezen lehetne azt mondani, hogy megvetem az öreg szarokat és dicsőítem az elektromosított jövőt.

Forrás: Mobil 1 / Youtube