Ez már a szemtelenség netovábbja

2023.10.30. 11:24

Már egy ideje komoly veszélynek vannak kitéve a Porschék, miután egy brazíliai videó (méginkább) bebizonyította, hogy mennyire egyszerű ellopni egy Panamera első fényszóróit. Ez a veszély már az újabb 911-ek körében is megjelent, és van eset, amikor nagyon barbár módon szemtelenítik a sportautót.

Egy X/Twitter poszt tanúsága szerint egy Porsche kereskedésnél álló 911-ek és Taycanok fényszóróit tépték ki. Vannak esetek, amikor a lámpák kiszedése/ellopása szebben, és van, amikor csak sárvédők szétvágásával megy.

 Egy lopott Porsche fényszóró pár akár 3000 fontért, vagyis 1,3 millió forintért is gazdára találhat, bár nem minden esetben csak azért lopják el a fényszórókat, hogy azokat eladhassák. Ugyanis egyes autóknál a fényszórók kiszedésével hozzá lehet férni az autó vezérlőhálozatához (CAN), amin keresztül az autót kisebb-nagyobb programozási ügyeskedéssel be lehet indítani.

Az idei évben egyébként a Kia és Hyundai tulajdonosok vannak veszélyben, miután az év elején kikerült egy videó arról, hogy technikailag egy USB kábellel bármelyik újabb modellt el lehet lopni.