0,16 lóerő: izzót hajt a miniatűr motor

2023.11.03. 06:11

A mini benzinmotorok nagyon aranyos szerkezetek, amik főleg műszaki érdekességként funkcionálnak, hiszen olyan méretben bármikor jobb megoldás az elektromosság. A mini V8-as hajtotta furógépnél ugyanakkor nincs sok királyabb dolog.

Most egy bokszermotornak tűnő, de igazából 180 fokos hengerszögű V4-es jelentkezett a furógép V8-asát is gyártó, apró motorokkal foglalkozó Toyan: a négyhengeres motort FS-B400-as típusszám alatt érdemes keresni.

A 14 köbcentis motor mindössze 0,16 lóerőt, vagyis 120 wattot ad le, tehát még egy pici távirányítós autóba szerelve se tépné fel az aszfaltot. Beépíteni se lenne egyszerű, hiszen maga a motor közel 2 kilós. Sokkal jobb viszont a hangélmény: a motor 10500-at forog és úgy szól, mint egy pici Subaru és egy láncfűrész keveréke.

A nitróval hajtott, léghűtéses bokszer teljesítményét a gyártó 2,05 lóerősnek mondja, a 0,16 lóerőt egy lelkes youtuber mérte le. A 120 watt egyébként arra bőven elég volt, hogy meghajtson egy H7-es izzót, de a videó vége szerint később egy nagyobb egységgel is megpróbálkozik majd a srác.

A négyütemű motor egyébként nem összeszerelve érkezik, tehát az egész élmény tevőleges része, hogy össze kell szerelni. Az alkatrészei nagyon jól néznek ki, és a kész motor is remek szobadísz.

A legózáshoz hasonlító, de annál egy fokkal komplexebb élményért egy szemmel is jól látható összeget kell leszurkolni: a Toyan FS-B400 akciós ára jelenleg 640 dollár, vagyis átszámítva nagyjából 230 ezer forint. Ha nemcsak a motort, hanem az üzemeltetéséhez szükséges gyári üzemanyagrendszert is kérjük, összesen 752 dollárt, vagyis 270 ezer forint kell fizetni.

Forrás: Toyan / JohnnyQ90 - Youtube