2015.01.06. 08:01

Január 6. van, vízkereszt napja. Ez nálunk a karácsony záróünnepe, mától indul a farsang. Az örmény keresztényektől eredeztetve, több déli országban ma ünneplik, hogy a napkeleti bölcsek (Gáspár, Menyhét és Boldizsár) meglátogatták a gyermek Jézust, ezért ők a mai napon tartanak a mi karácsonyunkhoz hasonló ajándékozós ünneplést.

Autóipari hírsaláta

  • Tavaly 3 százalékkal, 3,04 millióra nőtt az új autók eladása Németországban. Különösen erős volt a december. Németország tavaly 4,3 millió autót exportált, két százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A német autógyártás 2 százalékkal emelkedett. Forrás: MTI
  • Elvették az első szakasz győzelmét Nasszer al-Attijahtól a Dakaron, mert nem vette figyelembe a sebességkorlátozást. A Dél-Amerikában zajló versenyen 68 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott a pilóta egy olyan szakaszon, ahol 50 volt a megengedett. Nasszer al-Attijah 200 eurós bírságot és kétperces időbüntetést kapott. Utóbbi miatt visszacsúszott a hetedik helyre. A győztes így egy másik minis lett, az argentín Orlando Terranova. A második szakaszt Nasszer al-Attijah nyerte, ezúttal büntetés nélkül. Forrás: Sportgéza, MTI
  • Az Infinity odapörkölne az M4-es BMW-nek. A Q60-as egyelőre csak tanulmány, de jellegében és méretre nagyjából a 4-es BMW és az Audi A5 megfelelője lesz, ha a gyártása mellett döntenek. A január 13-i detroiti világpremierre tartogatják a konkrétumokat – de egy képet már mutattak az autóról, ami egész ígéretesnek mutatja a sportos kétajtóst. Kattintson hírünkre.

Címlapunkról:

„A Suzuki gyárból, vagy valahonnan a környékéről ezüst-jodidos rakétákkal lövik a felhőket jégeső ellen. Esztergom és Dorog-szerte elterjedt nézet, hogy itt azért nincs jégeső, mert a Suzuki védi az udvarán tárolt több ezer autó fényezését.”

Menetrend

  • A mostani szombat egy áthelyezett pénteki munkanap. Ennek megfelelően pénteki menetrend lesz érvényben a BKV-nál. Ez csak az idei első kivétel, ha kíváncsi a többire is, kattintson a BKK honlapjára.

Egy kis hazai

  • Az ORFK kiadott egy téli „autópálya kisokos”-t. Ez elérhető a police.hu-n.
  • A napi.hu bemutatja, hogy melyek a legnépszerűbb autók Magyarországon. Škoda? Opel? Suzuki? Kattintson ide!
  • Az Index összeszedte, hogy mit is kell tudni az új útdíjrendszerről. Térképekkel, magyarázatokkal. Kattintson ide.
    Egy sokadik poén a fizetős M0-ra. Ezúttal Tibi atyától! Dicsértessék! Forrás: Facebook
    Egy sokadik poén a fizetős M0-ra. Ezúttal Tibi atyától! Dicsértessék! Forrás: Facebook

Anno

  • Két éve ezen a napon jelent meg Csikós Zsolt Renault Laguna Coupé GP Monaco tesztje, Remegve kéne címmel. Ebből a típusból azóta sem sokat látni az utakon. Ha elolvasná a cikket, kattintson ide.

Miegymás:

  • Ma Gáspár, Menyhért és Boldizsár névnapja van. Sok boldogságot nekik!
  • A hőmérséklet +1 fok körül lesz egész nap, sőt éjszaka is az Időkép szerint. Napos idő lesz, csapadák nem várható.
  • Mostanában mindenki arról beszél, hogy nem az a 2015 jött el, amit a Vissza a jövőbe! filmekből ismerünk. Bár az önbefűző cipőre és a légdeszkára még várunk, kifordított kerekekkel közlekedő DeLorean már van. Íme: