Íme, az új magyar harcjármű

2015.10.15. 07:32

A Thrust SSC egy korabeli felvételen
A Thrust SSC egy korabeli felvételen

Hihetetlen, de már csak hetvenhét nap van hátra az év végéig, másfelől már olyan mélyen csoszogunk az őszben, mintha november közepe lenne. Jó reggelt mindenkinek, ez itt a Hidegindító október 15-én, csütörtökön, a Terézek ünneplik névnapjukat. Fontos nap ez a mai, hiszen 1894-ben ezen a napon tartóztatták le az Egyesült Államokban Richard Dreyfust, kémkedés koholt vádjával, 1944-ben ezen a napon történt a nyilas hatalomátvétel Magyarországon, 1971-ben kétezer-ötszáz éves fennállását ünnepelte Irán, 1990-ben Nobel békedíjat kapott Mihail Szergejevics Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, 1997-ben pedig a világtörténelem során először száguldott egy ember építette szárazföldi jármű a hang terjedési sebességénél gyorsabban. 

Nagyon rá tudok tekeredni az ilyen őrült szerkezetekre, ezért most önöket is behívom a jóba. A Thrust SSC-ről van szó, amelyet autónak neveznek ugyan, pedig valójában egy több mint tíz tonnás, két darab Rolls-Royce Spey, utánégetős sugárhajtóművel felszerelt, szárnyak nélküli repülőgép, amely Nevadában, sivatagi körülmények közt tudta, amit tudott. Ez a lélegzetelállító alkotás tizennyolc liter kerozint fogyaszt másodpercenként, teljes gázon (az iszákossága miatt kritizált Concorde eközben hárommal is megelégszik, bár ott fent kisebb a közegellenállás), 110 000 lóerő az összteljesítménye és így éri el fantasztikus, 1227,985 kilométeres sebességet. 

Autóipari hírsaláta

Egy egyszerű, háromezer dolláros szoftverfrissítéssel a Tesla Model S 2013-óta gyártott, a szükséges hardverrel felszerelt hatvanezer példánya is megkapja a luxuslimuzinok közt egyre általánosabb önvezető funkciót, amellyel az autó nem csak a sávon marad és megtartja, illetve a forgalomtól függően korrigálja sebességét, de magától beparkol két másik autó közé, ha elegendő a hely. A hetes szoftververzióval érkező újdonság először az Egyesült Államokban lesz elérhető, majd fokozatosan vezetik be az ázsiai és európai Teslákban. (Autonews)

Nagyon fontos napra időzítette a Toyota zseniális, hidrogénalapú üzemanyagcellával hajtott autója a Mirai kereskedelmi forgalmazásának kezdetét. 2015. október 21. ugye mond ez nektek valamit? És ha azt mondom, Vissza a jövőbe? Van még más meglepetés is, katt az Autonews-ra a részletekért, majd pedig Csikós Zsolt tesztjére a Totalcaron.

Akár harminc topmenedzser is tudhatott a Volkswagennél a dízelautós csalásáról, írta a minap a Der Spiegel hírmagazin honlapja, a Volkswagen belső és a Jones Day amerikai ügyvédi iroda párhuzamosan végzett, személyes felelősség megállapítására irányuló vizsgálatának előzetes eredményeire hivatkozva. A cég egyik szóvivője teljességgel megalapozatlannak nevezte a lap állítását. (Reuters-MTI)

Tegnap délután hivatalosan bemutatták a magyar fejlesztésű és gyártású, páncélozott Komondor harcjárművek végleges változatait. A Gamma Zrt. négy évet dolgozott a négykerék-meghajtású beteg- és sérült szállító, valamint a hatkerék-meghajtású bázisjármű fejlesztésén, amelyek megfelelnek a NATO előírásainak, így a magyar hadsereg is használhatja őket, írja a HVG. A magyar harcjárműről korábban mi is írtunk, forgattunk, de azóta további fejlesztéseket hajtottak rajta végre.

Közlekedési koffein

Nem úszhatják meg a büntetést a francia politikusok, írja összeállításban egy helyi hírügynökségre hivatkozva a nagy múltú autós lap, a l'auto-journal. A gazdag összeállításban egyebek mellet a szélsőjobb vezére, Marine Le Pen is szerepel, akinek két éve vonták be a jogsiját több szabálysértés miatt.

Szintén jó példa Le Havre városának polgármestere, akit 155-tel villantottak le egy 110-es szakaszon, vagy a rekorder, egy zöldpárti európai képviselő, aki 18 ezer eurónyi bírságot halmozott fel, részben gyorshajtásból Franciaországban, ahol összesen 4200 fix traffipax-szal figyelik az utakat. (l'auto-journal)

A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, de M7-es autópályán a 234+400 (Mura-hídon), továbbá a magyar-szlovén határon az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál a 21+200 km szelvényben mindkét oldalon a leálló sáv van zárva. (Utinform)

Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használ-hatják. Az 5-ös főúton, Röszkén sem lehet még közlekedni. A 7-es főutat a letenyei határszakaszon (Mura-híd) továbbra is egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. (Utinform)

Ma fejeződik be Budapesten, a Határ úti metróvégállomás átépítésének egy része, így a 66-os, a 66B, a 66E, a 84E, a 89E, a 94E, a 99-es, a 123-as, a 123A, a 194-es, a 194B, a 199-es, a 200E és a 294E autóbusz a végleges végállomási helyén áll meg. A P+R parkoló területén megszűnik az ideiglenes végállomás. (BKK)

A budapesti Alkotás úton lévő Testnevelési Egyetem Atlétikai Csarnoka hajnalban kigyulladt. A rendőrök az Alkotás utat, a Márvány utca és a BAH csomópont között, valamint a Győri utat, a Márvány utca és a Csörsz utca között teljes szélességében lezárták, az oltás az összeállítás készítése alatt is zajlik (Police.hu).

Kerüld el a dugót

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Tegnapi Totalcar

Erős napja volt tegnap szeretett újságunknak. Perkó Rudolf véleménycikkében megírta, miért nem akarnak autózni a mai fiatalok, Papp Tibor ezerkettes turbómotorral próbálta ki a ráncfelvarráson átesett Toyota Aurist, Winkler pedig jótékonysági akcióban vesz részt, amellyel az adományozók élményautózást nyerhetnek, ha a Rett-szindrómás gyerekek élményterápiás kezelését támogatják. Az akció még 28 napig tart, eddig 357 ezer forint gyűlt össze.

Októberi november

Nagyon nem mindegy, hol élünk az országban, hiszen az Időkép szerint bár folytatódik a csapadékos idő, sokfelé ismét jelentős mennyiségű eső várható, helyenként záporok, sőt, akár egy-egy zivatar is kialakulhat. A legkevesebb eső az ország keleti tájain várható. Többfelé feltámad a keleties szél. Délen és keleten akár 17-20°C is lehet, északon, északnyugaton hűvösebb marad az idő.

Napi betevő felrobbanó dragszter 

A pilóta sérülések nélkül megúszta, vigyázzatok magatokra ti is.