Dacia Duster az orosz tank ellen

2016.02.05. 08:19

Néha egészen érdekes bejegyzésekkel emlékezik meg a Wikipédia egy-egy nap eseményeiről. Itt van például az 1956-ban, éppen ezen a napon született Betty Ong esete. A San Francisco-i születésű nő volt az American Airlines 11-es járatának utasai közül, aki a gépeltérítés kezdetekor telefonon értesítette a légitársaság központját a történtekről, arról, hogy mely ülésekről álltak föl a terroristák és arról is, hogy bezárkóztak a pilótafülkébe. A gépet végül a World Trade Center északi tornyába vezették, ezzel a gép 92 utasának azonnali, majd a torony másfél órával az ütközés után bekövetkezett összeomlásakor további 1600 ember halálát okozták. A nap szülöttei még Szepesi György sportriporter, a legendás arany csapat tizenkettedik, tiszteletbeli tagja, illetve a tavaly elhunyt Haás Vander Péter szinkronszínész is. Most a holnapi nap legendás szülötte a néhai Radics Béla következik, a Zöld csillaggal. Boldog névnapot az Ágotáknak és Ingrideknek.

Autóipari hírsaláta

Ötmillió autót hívnak vissza világszerte a légzsákvezérlő lehetséges hibája miatt, jelentette be az alkatrészt gyártó Continental. Az érintett típusok közt ott van a 2008 és 2010. közt gyártott Honda Accord, amelyből 364 ezret kell majd szervizbe vinni, többségüket Amerikában, illetve a Fiat-Chrysler 112 ezer autóját. A többi gyártó még nem közölte, hogy mely típusaikba építették a korrózióra hajlamos vezetékezésű légzsákvezérlőt. (MTI)

Sportkupét készít a Bentley a nemrég bemutatott, nagy vitákat kiváltó luxus-SUV-ből, a Bentaygából. A Volkswagen-csoport tulajdonában álló brit márka Wolfgang Dürheimer a témában úgy nyilatkozott, az új modell tervezése nagy erőkkel zajlik, megjelenésére az évtized előtt számíthatunk és a cég a fiatalabb vásárlókat célozza majd vele. (Autonews)

Közel 15 ezer autóhitelt forintosítottak eddig a CIB Lízingnél,  így a cég ügyfeleinek elenyésző része tartotta meg devizahitelét, akik pedig váltottak, azoknak csökkent a törlesztőrészletük. Hasonló folyamatok zajlottak az MKB és a K&H Bank autós ügyfeleinek körében is, utóbbinál 9000 ezer szerződést érint a forintosítás, az előbbinél viszont átlagosan 12 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek az átváltás után. (MTI)

Nyerj egy kalandot a Bálnával

Videópályázatot hirdettünk, melynek győztese együtt csapathat Pistáékkal a hegyekben. Mit kell tenned, ha élvezni akarod a tetemes lábteret, és a selymesen járó sorhatot? Kattints, és kiderül.

Csikós feat. Hidegindító

Ott lesz idén a Goodwood Festival of Speeden ez a szörny. 16,5 literes, 250 lóerős, 205 km/h-ra képest, 1917-ben gyártott, V.6 jelű Isotta-Fraschini, soros elrendezésű repülőmotorral szerelt, egy 1905-ös Fiat-vázra épített borzalom. Sokat használják, versenyeznek is vele.

A Fiatnál csak a tervei készültek el 1905-ben, sebességi rekordernek szánták, akkor még 2 db, négyhengeres, egyenként 100 lóerős, GP-motorral, az I-F motor használatának ötlete csak később jött. A csávó 8 évig építette, s még csomagtartót is tett rá. Mindene abszolút korhű, gázlámpák világítanak rajta, de teljesen forgalomképes ettől még - persze Angliában. (Csikós Zsolt)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Az utakon minden rendben

Az ország keleti részén csapadékmentes az idő, nyugaton Csorna, Sárvár, Keszthely, valamint Tatabánya, Kisbér és Kaposvár térségében esik az eső. Pápa, Győr, valamint Pécs környékén havas eső esik, hószállingózást csak Veszprém és Tamási vonzásából jeleztek. Az úthálózat burkolata többnyire száraz, a csapadékos helyeken vizes, Debrecen és Gyomaendrőd térségében deres. A látási viszonyok mindenütt jók. (Utinform.hu)

Szombaton 0 és 24 óra között lezárják a Lánchíd utcát, mert a Várkert Bazár előtti szakaszon rendezvényt tartanak. Ezért a 109-es autóbusz egész nap terelve jár és a közúti forgalom sem hajthat át az utcán. A lezárással nem érintett útszakaszok az Attila út, illetve a Clark Ádám tér felől megközelíthetőek lesznek a célforgalom számára. (BKK)

Totalcar retro

Tíz éves ez a cikk a Mazda MX-5-ről azoknak, akik ilyen autót szeretnének venni: "A legtöbb MX-5 kuplungja elég zajos, mely jelentősen elhalkul, ha a pedált ütközésig préseljük a padlólemezhez. Ez ugyancsak típusjellemző, nem feltétlen jelez hibát. A korai példányok (90-es évek eleje) váltómechanikája viszonylag nehezen veszi az 1-est és a 2-est."

Időjárás

Az Időkép szerint péntek reggel, kora délelőtt szórványosan még előfordulhat kisebb eső, havas eső, havazás, majd napközben északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Az ország nyugati felén szeles marad az idő, délután pedig 4-8 fok várható.

Valami más

Ennek a videónak a megértéséhez valószínűleg egy kicsit orosznak kell lenni és egyáltalán nem csak azért, mert orosz nyelvű autós műsorból származik. Semmi különös, csak egy lánctalpas Dacia (Oroszországban Renault) Duster vív a sárban egy T-80-as harckocsival.