Vényolcakat ébresztenek évtizedes álmukból

2016.05.19. 06:22

Jó reggelt kívánunk május 19-én, csütörtökön. Ivó és Milán ünnepli ma névnapját, ne felejtsük felköszönteni rokonainkat, ismerőseinket, ha ezeket a neveket viselik. A meteorológusok szerint ma sem lesz kimondottan jó idő, de legalább az vigasztalhat, hogy már nem sok van hátra a munkahétből. És persze az, hogy máris itt a friss Hidegindító. Dörzsöljük meg szemeinket, szorítsuk magunkhoz a forró kávét, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Lemond a Mitsubishi elnöke és egyik alelnöke. Tetsuro Aikawa (a képen balra) és Ryugo Nakao azt követően hagyja el pozícióját, hogy kiderült: a Mitsubishi is trükközött a fogyasztási eredményekkel. Nem sokkal később egyébként a Nissan gombokért vette át a márka irányítását. A személyi változások júniusban lépnek életbe. Osamu Masuko vezérigazgató (a képen jobbra) ugyanakkor a helyén marad. (autoblog)

  • Több százezer autót hív vissza a Fiat-Chrysler. Az akció mintegy 390 ezer Wranglert érint: a 2007 és 2010 között gyártott példányoknál a vezetőoldali légzsákkal vannak gondok. Az ugyanis egy ütközés esetén nem biztos, hogy kinyílik. Emellett néhány ezer Fiat 500-asnál kuplunghiba miatt rendeltek el visszahívást. A garanciális javítások kezdési időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (leftlanenews)
  • Mintegy hetven terepmotort és quadot zúzott össze a New York-i rendőrség. Ezzel az akcióval azoknak próbáltak üzenni, akik jogosítvány és bukósisak nélkül használnak ilyen járműveket. Ebben az évben már több tucat motorost fogtak el, és 679 gépet foglaltak le a papírok hiánya miatt. Azzal persze már lehetne vitatkozni, hogy miért gondolják megfelelő megoldásnak a megsemmisítést. (autoblog)

Anno – május 19.

  • 1917-ben éppen e napon született meg a Rosenborg, Norvégia legsikeresebb futballklubja.
  • 1802-ben ezen a napon alapította meg Napóleon a Francia Köztársaság Becsületrendjét.
  • Ezelőtt 480 esztendővel, 1536. május 19-én végezték ki Boleyn Anna angol királynét.
  • Háromszor esett erre a napra Forma-1-es futam az évek során – mindháromszor Monaco nagydíja. 1957-ben Juan Manuel Fangio, 1985-ben Alain Prost, 1996-ban pedig nagy meglepetésre Olivier Panis nyert.

Totalcar retró

  • Mit tehettünk, ha nem engedhettünk meg magunknak egy olcsó kínai gumit sem? Az újrafutózásról nyolc évvel ezelőtt írtunk.
  • Öt esztendeje egy igazán jópofa, ám mifelénk szokatlan városi kisautót próbáltunk ki. A Nissan Cube-ról szóló tesztet erre a linkre kattintva olvashatják újra.

Tegnap a Totalcaron

  • Ha már nálunk járt a Lada Granta, igyekeztünk alaposan kipróbálni, és mindenféle körülmények között megnézni, hogy mit is tud. Hogyan boldogult az off-road pályán? Hát így.
  • Elhoztuk továbbá a Totalcar TV legutóbbi adását, egy olyan autóval, amelyről már hallottak, és egy olyannal, amelyet már tucatszor láthattak.

Ma

  • Ha ma is velünk tartanak, megtudhatják, mekkora előrelépés elődjéhez képest a legújabb turbós Astra kombi. Emellett pedig a kilométeróra-csalás új csúcsára is elkalauzoljuk Önöket.

Cukor

  • Hosszú álomból felébresztett, öreg vényolcasok kerülnek hamarosan kalapács alá. Először május huszadikán, azaz holnap árvereznek el egy 1968-as Aston Martin DBS-t, amelyet Jersey szigetén találtak egy pajtában. Az autó 1986-ig alig ötvenezer kilométert futott, azóta pedig senki nem piszkálta. Állapota eredeti, bár elég erőteljesen felújításra szorul. 50-60 ezer fontot, azaz mintegy 25 millió forintot remélnek érte. (classicandsportscar)

  • A másik gép egy 1966-os Shelby GT350, amely közel kilencvenezer kilométerrel a háta mögött keres új gazdát. Korábban Massachusetts államban egy Ford márkakereskedés bemutató autója volt, 1976-ban nyugdíjazták. Akár 120 ezer dollárt, vagyis 34 millió forintot is érhet. (classicandsportscar)

Közlekedési koffein

  • Az M0-s autóúton az M5-ös autópálya csatlakozásánál a 29-es km-nél az éjszaka folyamán egy teherautó rakománya megdőlt. Az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé az érintett szakaszon lezárták. Az M5-ös autópálya felől érkezőket, valamint az M0-s autóúton az M3-as autópálya irányából érkezőket az M51-es autóút felé leterelik. A nagy forgalom miatt napközben torlódás várható. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

A kanadai Nickelback rockegyüttes igen megosztó. Rajongói mellett szép számmal vannak olyanok is, akik csak nyál-rock jelzővel illetik munkásságukat, mások pedig bojkottálják koncertjeiket. A 2014-es albumon szereplő What Are You Waiting For? című számhoz készült videó mindenesetre nem is rossz:

A nap képe

Jos Verstappen ül a gumifal mögött Jerezben, miközben a pályán éppen akkori csapattársa, Michael Schumacher halad el. Schumi a Benetton-Forddal meg is nyerte azt a versenyt (az 1994-es Európa Nagydíjat), míg a holland tizenkét kör után kicsúszott. Nem mellesleg abban az esztendőben szerezte meg első világbajnoki címét Schumacher. Verstappen tíz ponttal lett a tizedik. Fia, Max ma már a Forma-1 történetének legfiatalabb futamgyőztese. A fater soha nem állhatott a dobogó legfelső fokára.