2017.10.27. 08:53

Jó reggelt! Október 27. van, péntek, Szabinák és Besék névnapja. Ma van az év 300. napja. 1938-ban ezen a napon mutatták be a nejlont, 1963-ban pedig ezen a napon nyerte meg a Mexikói Nagydíjat Jim Clarck Lotus Climax-szával. A nappali hőmérséklet 17, az éjszakai 7 fok körül lesz, az esernyőket ne felejtsék otthon. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

alpine cup

Alpine A110 Cup versenysorozatot indítanak Európában. Az Alpine márka neve korább igen jól csengett a motorsportban, talán éppen ezért indítják 2018-ban az európai kupát.

Digitális gyártástechnológia és K+F Tatabányán

Befejezte fejlesztési programját és felavatta 85 milliárd forintos beruházással kibővített tatabányai üzemét a Bridgestone. A világ legnagyobb abroncs- és gumitermék-gyártójának magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét, évi 1,8 millióról 3,6 millió abroncsra növelte gyártókapacitását, valamint megháromszorozta munkavállalóinak számát. A vállalat európai szinten is egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepített tatabányai üzemébe, ahol immár K+F tevékenységet is folytat, és itt gyártja egyik legkorszerűbb terméke, a DriveGuard abroncsok méretválasztékának közel felét.

Helló X2!

4

A legkisebb páros X modell szerencsére nem skalpolással készült, mint nagyobb testvérei az X4 és az X6, itt érezhetően megizzadtak a formatervezők. Az X1-estől a formaterven kívül egyébként kevés dologban tér el jelentősen az új típus. További részletek hírünkben.

Wéber Gábor blogol

Az Amerikai Nagydíj leintése óta mindenki megszólalt már Verstappen pályaelhagyós előzése ügyében, miközben a probléma eredete sokkal mélyebben gyökeredzik, és csak az FIA-n múlik a helyzet megoldása.

"Gladiátorharcot akarunk, meg visszatérő nézőket, akik évtizedek múlva is zseniális párharcokra emlékeznek? Ez a mostani emlékezetes lehetett volna Austinban, helyette a rendszerbe kódolt kettős mérce ülte diadalát, belepiszkítva egy amúgy sok jó párharcot hozó versenybe."

Tovább a blogra>>>

A nap dala

 Tömegközlekedési koffein

Pótlóbusz jár az M3-as metró vonalán 2017. október 28-án és 29-én (szombaton és vasárnap) a Deák Ferenc tér és Újpest-Központ között, a metrószerelvények pedig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekednek. A pótlóbusz mellett Újpest és a belváros közötti kényelmesebb közlekedést segíti, hogy a 14-es villamos vonalán hétvégén is – a hétköznap megszokott módon – háromkocsis szerelvények viszik az utasokat. További információk a BKK oldalán.

Helló Mariahilfer!

Hat új átkelő nyílik a magyar-osztrák határon - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Korábban eldőlt már, hogy Körmendnél és Sopronnál autópályán is összekapcsolják a két ország közúthálózatát, valamint modernizálják a Fertőszentmiklóst Nezsiderrel (Neusiedl am See) összekötő vasútvonalat.

Napi KRESZ - a parkolási szabályokról

Egy héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a második rész.

Lakó-pihenő övezetben ezt a fehér autót megbüntették szabálytalan várakozás miatt, míg a mögötte lévő kettőt nem. Vajon jogos volt a bírság?

a.) Igen, mert Lakó-pihenő övezetben ezen a helyen tilos várakozni.

b.) Nem, hiszen a jármű az út jobb szélén szabályosan helyezkedik el.

02

.

.

.

Helyes válasz: a

Magyarázat: Az eset megtörtént, és az eljáró hatóság jogosan büntette meg az itt látható jármű vezetőjét. Bár látszólag a megállással és várakozással kapcsolatos alapszabályokat ez a jármű nem sértette meg, azonban a Lakó-pihenő övezettel kapcsolatban a KRESZ a következőt határozza meg:

„Ha az úton járda nincs, járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.”

Ezen a helyen nincs külön úttest és járda, ezért csak táblával vagy útburkolati jellel kijelölt várakozóhelyen szabad várakozni. A felfestéssel kijelölt várakozóhelyek a kép hátsó részénél jól láthatók, azonban ahol ez a fehér gépkocsi parkol, ott ilyen felfestés nincs. Természetesen az adott Lakó-pihenő övezetben érdemes kellő körültekintéssel meggyőződni arról,hogy valóban van járda, vagy nincs.

Közlekedés

 Szép hétvégét kívánunk, hétfőn találkozunk!